IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оттеглянето на чуждестранни компании от Русия тласна рублата до 1-годишно дъно

Общите продажби на активи от чуждестранни компании, които напускат Русия, достигнаха 20 млрд. долара миналата година

22:29 | 06.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Слухове, че Shell може да обмени и репатрира печалба в рубли за над 1 млрд. долара от продажбата на проект в Далечния изток тласнаха руската валута до най-ниското ѝ ниво от една година насам, пише Bloomberg.

Възможната сделка, равняваща се на едва една пета от ежедневния обем в рубли преди нашествието на Русия в Украйна, тласна валутата над психологически значимото ниво от 80 за долар за първи път от април 2022 г. в четвъртък.

Международните санкции превръщат руския пазар в заден двор, откъснат от световната финансова система, със свиване на ликвидните средства. В отговор на санкциите президентът Владимир Путин забрани на чуждестранни компании да продават активите си в Русия без одобрение от специална комисия на правителството.

Вестник „Комерсант“ съобщи тази седмица, че Путин е разрешил на Shell да получи и изнесе в чужбина 94,8 млрд. рубли (1,2 млрд. долара) от продажбата на дела си в проекта „Сахалин“-2 на руската компания „Новатек“. Не е ясно дали Shell ще приеме плащането, допълни изданието.

Представители на Shell и говорителят на Путин Дмитрий Песков отказаха коментар по въпроса.

„Процесът по одобряване на продажбите на активи от чужденци е непрозрачен“, коментира Дмитрий Полевой, стратег в „Луко-Инвест“ в Москва. „На фона на ниската ликвидност на валутния пазар това води до ръст на волатилността на рублата“, допълни той.

През годината месечният обем на търговията в двойката рубла-долар падна до около една четвърт от нивото му преди войната. В същото време търговията в китайски юани нарасна почти четири пъти, тъй като компаниите избягват „токсични“ валути за сметка на валутите на страни, смятани за „приятелски“.

Общите продажби на активи от чуждестранни компании, които напускат Русия, достигнаха между 15 млрд. и 20 млрд. долара миналата година, сочат изчисления на Bloomberg Economics. От началото на тази година сделките включваха норвежкия хотел Wenaas Hotel Russia, който беше продаден на „Система“ за 200 млн. евро, продажбата на 11 завода на Henkel и руските операции на Nokian Tyres.

Русия наложи валутен контрол след нашествието през февруари м. г. в опит да блокира масовото изтичане на капитал и да предотврати срива на рублата. След като първоначално спадна до около 120 рубли за долар, валутата бързо се възстанови, тъй като приходите от енергийния сектор останаха силни, а вносът се сви. Ралито подкопа уверенията на американския президент Джо Байдън, че санкциите са разбили рублата на пух и прах.

Сега търсенето от износители на рубли намалява, тъй като международните санкции ограничават печалбите на Русия от продажби на петрол и газ. В същото време вносът нараства, а разхлабването на част от контрола върху капиталите засили търсенето на долари, които все по-трудно се намират.

След като достигна връхна точка от близо 50 рубли за долар през юни, рублата понижи стойността си с почти 40%. Тя завърши със спад от 1,9% до 81.3750 за долар в четвъртък, с което загубите ѝ в последните пет сесии надхвърлиха 5%, най-лошото представяне на валута на страна с развиваща се икономика.

Руският клон на Raiffeisen Bank International, един от малкото останали източници на плащания в твърда валута от чужбина, забрани преводите в долари към сметките на повечето си клиенти на дребно миналата седмица. Тя остави този вариант само за премиум клиенти и вдигна минималната сума на превода до 20 хил. долара.

Преди колебанията на пазара бяха „смекчени от голям брой институционални инвеститори, включително чужденци. Но това вече не е така“, казва Дмитрий Скрябин, портфолио мениджър в Alfa Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още