IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата скочи с близо 3% заради засиленото търсене на пари в брой в Русия

Руснаците отново масирано теглят спестявания след обявяването на мобилизацията

23:13 | 23.09.22 г.
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската рубла скочи с близо 3% спрямо долара в петък заради засиленото търсене на пари в брой. Руснаците изпразват спестовните си сметки, след като президентът Владимир Путин обяви мобилизация в сряда.

Рублата поскъпва до 57,08 долара, като се съобщава, че има деветкратно увеличение на търсенето на пари в брой в деня, след като Путин обяви, че ще призове 300 хил. резервисти за войната в Украйна, предава Ройтерс.

Съобщението предизвика масово изселване на мъже в годна за военна служба възраст. Образуваха се опашки на граничните пунктове с Грузия, Финландия, Монголия и други.

Увеличаването на търсенето на рубли доведе до свиване на междубанковите лихвени проценти на рублите, което тласна валутата нагоре. Пазарът функционира при тежък капиталов контрол след нахлуването в Украйна през февруари.

Ръстът в търсенето на пари в брой обаче все още е далеч от върховете през февруари, когато руснаците изтеглиха над 1,4 трлн. рубли от банковата система. Това е около 10 пъти повече от тегленията, наблюдавани в четвъртък.

Руските пазари на акции и облигации възобновиха спада си в петък след кратка стабилизация в четвъртък. Индексът MOEX изтри 4,3%, а доходността по 10-годишните руски държавни облигации се повиши с 25 базисни пункта до 10,76%. През последната седмица доходността по облигациите добави цял пункт.

Покачването на цените на облигациите дойде, след като Bloomberg съобщи, че Кремъл планира да увеличи разходите за отбрана с 43% през следващата година. Този ход, заедно с мобилизацията на резервистите, предполага, че Русия се готви да води дълга война, след като първоначално се надяваше да превземе Украйна с блицкриг в стила на Втората световна война.

Русия все още има значителни финансови резерви - поне на хартия, за финансиране на войната. Състоянието на бюджета обаче се влошава. Сриват се постъпленията от корпоративни данъци от непетролната икономика. Отделно падат и приходите от петролния и газов сектор заради спада на цените на нефта и свития износ на газ след спирането на доставките за Европа по основните тръбопроводи.

След като отчете бюджетен излишък от 1,37 трлн. рубли през първата половина на годината, бюджетът отчете 1,2 трлн. рубли дефицит през юли и август.

Правителствен документ, цитиран от руските медии по-рано през седмицата, предполага, че производството на петрол - традиционно най-надеждната дойна крава на федералния бюджет, вероятно ще спадне с около 6% през следващата година под въздействието на западните санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още