IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се готвят да предоставят на Киев ракети с голям обсег, заредени с касетъчни боеприпаси

Зеленски призова украинците да задържат вниманието си основно върху военните усилия

08:40 | 12.09.23 г. 6
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън е близо до одобряването на доставка на ракети с голям обсег, оборудвани с касетъчни боеприпаси, на Украйна, с което ще даде възможност за Киев да нанася значителни щети по-дълбоко в окупираната от Русия територия, съобщават американски представители, цитирани от Ройтерс.

След като през последните месеци са видели успеха на касетъчните боеприпаси, изстрелвани със 155-милимитрови оръдия, американските власти обмислят да доставя на Украйна тактически ракетни системи ATACMS или управляеми ракети с многократно изстрелване GMLRS с обсег от 72 км, оборудвани с касетъчни бомби, съобщиха трима американски представители.

Ако доставките бъдат одобрени, ракетите бързо ще бъдат изпратени на Киев.

В момента Украйна разполага със 155-милимитрови артилерийски оръдия с максимален обхват от 28 км, които могат да изстрелват касетъчни бомби с с до 48 експлозива. Ракетната система ATACMS може да разпръсква до 300 и повече експлозива, а системата GMLRS, версия на която Украйна има в арсенала си от месеци, може да разпръсква до 404 касетъчни боеприпаса.

В момент, когато настъплението на Украйна срещу русите сили показва признаци на напредък, администрацията иска да подкрепи украинската армия в жизненоважен момент, съобщават двама запознати източници.

Решението за изпращане на ракети ATACMS или GMLRS, или и двата типа, не е окончателно и е възможно САЩ да се откажат от доставката им, уточняват източниците. От месеци администрацията на Байдън не успява да вземе решение за ATACMS, тъй като се опасява, че доставката им ще бъде счетена за твърде агресивен ход срещу Москва.

Киев многократно поиска от Байдън ракети ATACAMS, които да му помогнат да атакува и нарушава снабдителни линии, въздушни бази и жп мрежи в окупираните от Русия територии.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски и съюзниците му призоваха украинците да задържат вниманието си основно върху военните усилия 18 месеца след началото на нашествието на Русия, знак, че властите в Киев се подготвят за дълга военна кампания, отбелязва Ройтерс.

Зеленски отдавна призовава за по-голямо внимание върху военните усилия и обеща да засили смазването на корупцията като част от стремежа на Украйна да се присъедини към ЕС.

Кампанията доведе до смяната на украинския министър на отбраната миналата седмица и до задържането на магнат, който преди време беше ментор на Зеленски, заради обвинения в измами.

Но сега призивите на украинския президент и на военното ръководство са по-категорични в момент, когато украинската армия напредва стабилно, но относително бавно в контранастъплението си в окупираните от Русия територии.

„Мака че днес е 565-я ден от тази война, всеки един от тях трябва да бъде съсредоточен върху отбраната на държавата, както в първите дни“, заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

„Русия не се надява да спечели. Врагът се надява само, че ние няма да издържим. Украйна трябва да остане твърда. Всичко, което ни прави по-силни, е приоритет, единственият приоритет. Не може да има отслабване, няма да позволим на никого да отслабва Украйна“, допълни Зеленски.

Лидерът на партията на Зеленски в парламента допълни, че президентът вече не може да отговаря за „калдъръмените улици, стадионите, тенис кортовете и други глупости“.

„От Нова година страната ще трябва да премине към „военновременен бюджет“, в който вече няма да има разходи за такива неща“, допълни Давид Арахамия в приложението „Телеграм“. „Само отбрана и само оръжия“, каза още той.

Зеленски направи членството на страната си в ЕС и НАТО основни външнополитически приоритети. Западни представители обаче му напомнят необходимостта да изкорени ендемичната корупция след разпадането на СССР.

Германският външен министър Аналена Бербок, която беше в Киев в понеделник, заяви, че Украйна все още трябва да извърви определен път в прилагането на антиолигархичния закон и борбата с корупцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 19
adimos
преди 7 месеца
Просят си ядрената тояга главорезите нато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 10
penkiler1415
преди 7 месеца
До: Tikva007 Руснаците да си идат вкъщи и няма да са необходими никакви бомби, ракети и ф16. САЩ и НАТО се ангажираха с войната в Украйна и нищо добро не чака руснаците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 14
Tikva007
преди 7 месеца
Хайде хаирлия - днес касетъчни, утре химически, а зимъска, когато сняг забръска - защо не и ядрени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
zelka007
преди 7 месеца
м/у другото поизлезнаха кадри и на leopard-и , дето газят рашибозуци в окопи ... добри танкове ... след бойните кораби , ф-16ките , подводниците , бойните машини на пехотата , himars-ите , новата артилерия и радарите , може и ние да помислим за такива на въоръжение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
zelka007
преди 7 месеца
освен в Опитне , северно от Донецк , украинците са влезнали и в Писки - западно от Опитне ... там се заформя някакъв жест на добра воля и заемане на по-удобни позиции . а атаката е започнала от безаналогова операция на блатните в района , местят около 200 кашика през полето , обаче безаналоговото им разузнаване ги идентифицира като атакуващи украинци и подава координатите на артилерията , която започва зверски обстрел - успяват да ликвидират 60 рашибозука . в суматохата украинците атакуват :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още