IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Украйна, и Русия съобщиха за поредна нощ с масирани атаки с дронове

Британски ракети Storm Shadow са били използвани като част от нападението срещу корабостроителницата в Севастопол, твърдят медии

08:26 | 14.09.23 г. 1
Снимка:  EPA/SERGEY DOLZHENKO
Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO

И Украйна, и Русия съобщиха за масирани атаки с дронове през изминалото денонощие. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че в бюджета за следващата година приоритет остават отбраната и сигурността, съобщава БНР.

Русия е изстреляла шест групи дронове "Шахед" срещу различни цели в Украйна, въздушна тревога е била обявена тази нощ в Херсонска, Николаевска и Днепропетровска област. В Днепър са чути и взривове, съобщиха от генералния щаб на Киев.

Украинската армия продължава контраофанзивата си на изток, подчерта заместник министърът на отбраната Хана Маляр. По думите ѝ най-ожесточени са боевете в района на градовете Авдеевка и Мариинка. За последното денонощие украинската страна е отблъснала 10 руски атаки край Мариинка. Село Роботино в югоизточна Украйна е напълно под контрола на Киев, но в района се водят сериозни сражения, каза още Маляр.

Руските противовъздушни части, от своя страна, са свалили през нощта украински дронове в два района на Южна Русия, Брянск и Белгород, съобщиха руските военни и информационни агенции в четвъртък. Руските информационни агенции, цитирайки местни власти и министерството на отбраната, съобщиха, че пет дрона са били свалени над Брянска област и един над Белгородска област. Няма данни за жертви или щети. И двата региона граничат с Украйна.

Украинските сили са напреднали в западната Запорожка област и според съобщенията са напреднали близо до Бахмут на фона на продължилите контранастъпателни операции в двата сектора на фронта на 13 септември. Геолокирани кадри показват, че украинските сили са постигнали ограничени печалби на юг от Роботинo в западната Запорожка област, съобщава и Институтът за изучаване на войната. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са постигнали неуточнени частични успехи близо до Роботино, както и близо до Клишчиевка, Андриевка и Курдюмивка в посока Бахмут.

Руската армия съобщи, че е унищожила няколко украински дрона в пограничните Брянска и Белгородска област. Няма данни за пострадали. Спряно е движението по Керченския мост, свързващ анексирания полуостров Крим с Русия. Не се посочват причини за спирането.

Британски медии обявиха, позовавайки се на военни източници, че британски ракети Storm Shadow са били използвани като част от нападението срещу корабостроителницата в Севастопол в Крим на 13 септември.

Великобритания предостави на Украйна такива ракети в началото на тази година. През юни тогавашният военен министър Бен Уолъс заяви пред парламента, че ракетите имат "значително влияние", припомня Independent.

Подводница и десантен кораб са били улучени при атаката, каза служител на украинската разузнавателна агенция. Русия обвини Украйна за атаката, като каза, че корабостроителницата в Севастопол в Крим е била ударена от 10 крилати ракети.

„Потвърждаваме, че голям десантен кораб и подводница са били ударени. Ние не коментираме средствата (използвани) за удара“, каза Андрий Юсов, служител на агенцията пред Ройтерс.

В редовното си вечерно обръщение украинският президент Владимир Зеленски каза, че е „особено“ благодарен на украинските пилоти и макар да не уточни защо, думите му последваха ракетната атака срещу Севастопол

"Още нещо. Както винаги, искам да благодаря на нашите воини. Днес съм особено благодарен на нашите пилоти. Браво момчета! Всички се гордеем с вас“, каза Зеленски.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, от своя страна, публикува в X, преди Twitter, коментарите, които отправи пред Johns Hopkins School of Advanced International Studies, свързани с войната в Украйна.

"Това, което преживяваме сега, е повече от изпитание за реда след Студената война. Това е краят. Десетилетия на относителна геополитическа стабилност отстъпиха място на засилваща се конкуренция с авторитарни, ревизионистки сили", пише той. "Агресивната война на Русия в Украйна е най-непосредствената и остра заплаха за международния ред, залегнал в Устава на ООН и неговите основни принципи за суверенитет, териториална цялост и независимост".

Срещата между Путин и Ким Чен Ун

В сряда приключи и срещата между руският президент Владимир Путин и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун.

Путин разведе Ким около най-модерната руска площадка за изстрелване на космически ракети в руския Далечен изток и обсъди възможността за изпращане на севернокорейски космонавт в космоса. Ким, който пристигна с влак от Северна Корея, зададе подробни въпроси за ракетите, докато Путин го развеждаше из космодрума Восточний, съобщава Ройтерс.

След обиколката 70-годишният Путин и 39-годишният Ким проведоха няколкочасови разговори със своите министри и след това обсъдиха на четири очи световните дела и възможните области на сътрудничество. „Руската армия и народ със сигурност ще спечелят голяма победа в свещената борба за наказанието на голямо зло, което претендира за хегемония и подхранва експанзионистична илюзия“, каза Ким по време на официална вечеря.

Официални представители на САЩ и Южна Корея изразиха загриженост, че Ким Чен Ун може да предостави оръжия и боеприпаси на Русия, която изразходва огромни запаси за повече от 18 месеца война в Украйна. Москва и Пхенян отрекоха подобни намерения.

Путин даде множество намеци, че се обсъжда военно сътрудничество, но разкри малко подробности. Министърът на отбраната Сергей Шойгу присъства на разговорите. Кремъл каза, че чувствителните дискусии между съседите са частен въпрос.

На въпрос на руски медии дали Москва ще помогне на Ким да строи сателити, Путин каза: „Затова дойдохме тук“.

На фона на войната в Украйна, която се превърна в тежка артилерийска война на изтощение, Съединените щати и другите съюзници на Киев следят дали посещението на Ким проправя пътя за доставка на артилерийски снаряди за Русия. Великобритания призова Северна Корея да прекрати преговорите за оръжия с Русия и каза, че посещението на Ким показва колко изолирана е Москва на световната сцена.

Ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов каза пред украинското радио NV, че Северна Корея вече доставя на Русия оръжия повече от месец.

„Преди месец и половина всичко беше договорено и доставките започнаха от Северна Корея“, каза той, без да дава повече подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 8 месеца
а в Новопокропивка украинците вече влизат в северната част , а рашибозуците са на южната и си правят прощални селфита пред табелата на селцето и кой квото си носи за спомен - санитарен фаянс , съдомиялна , бутилка домошарка ... а пък в Севастопол , не са само улучени караблите , ами са си тотал щета ... добре бастисаха украинците преди седмица две непобедимата С400 и радарите за далечно наблюдение и сега закономерно си изпълняват целите максимум ... :))) ... альошата го бишкаме !! гаранция !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още