IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 прави крачка напред към забрана на руските диаманти

Споразумение по санкционен механизъм за индустрията ще бъде постигнат в следващите две или три седмици, според Белгия

22:58 | 15.09.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Групата на седемте най-големи икономики в света (Г-7) подготвя забрана за вноса на руски диаманти. Мярката ще бъде договорена през следващите две или три седмици, каза белгийски официален представител в петък, предава Bloomberg.

Механизмът, който предвижда забрана за директните покупки, се предвижда да влезе в сила на 1 януари. По-постепенно ще се въведе и забрана за непреките покупки, посочва белгийският правителствен служител.

Белгия не е член на Г-7, но най-голямата борса за търговия с диаманти в света се намира в белгийския град Антверпен. Брюксел по-рано каза, че ще подкрепи ограничителни мерки за диамантената индустрия в Русия, ако Г-7 намери ефективен механизъм за санкции.

По-ранните опити за санкциониране на руските скъпоценни камъни в Европа срещнаха съпротивата на водещи страни-вносителки, вкл. и Белгия. Основното им опасение е от изместването на търговията към други центрове.

Произходът на диаманта е ясен от началото на веригата на доставки, когато му бъде издаден сертификат по Кимбърлийския процес, предназначен да прекрати продажбата на така наречените кървави диаманти, които финансират войни.

Г-7 трябва да уреди техническите подробности за забраната на руските диаманти. След това Европейският съюз (ЕС) може да разработи свой документ за санкции. Планът е да се забрани закупуването на необработени или полирани диаманти, независимо дали директно от руския гигант Alrosa PJSC, или от прекупвачи от Индия или Обединените арабски емирства.

Alrosa произвежда около 30% от световните диаманти. Компанията е отказала коментар.

Русия се съревновава с Ботсвана като най-голям доставчик диаманти в света. От началото на войната в Украйна много западни търговци на бижута започнаха да отбягват руските диаманти, особено след като САЩ санкционираха Alrosa.

Обемът на внесените руски диаманти в ЕС е спаднал с около 95% от предвоенните нива. Само няколко индийски и белгийски купувачи са продължили с търговията при изгодни условия.

Bloomberg посочва, че проследяването на диамантите е трудно. Почти невъзможно е да се следи къде в крайна сметка се продават руските диаманти, защото много камъни получават сертификат, че са със „смесен произход“.

Предвижда се новата система на Г-7 да комбинира физически проверки с отваряне на пакети и проверка на теглото и стойността със задължителни данни за проследяване. Като пример – компания от Индия, която полира диаманти, ще трябва да раздели производството на руски и неруски диаманти в процеса на полиране. Диамантите със смесен произход няма да бъдат допуснати до пазара на Г-7.

Правителствата ще имат достъп до данните за проследяване чрез публичен регистър. Той в момента се разработва и ще наподобява системата за международни плащания SWIFT между банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
penkiler1415
преди 7 месеца
Още по - чудесно! Кой купува диаманти? Богатите. Нека руските диаманти ги купуват другарите от Северна Корея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Импeраторът
преди 7 месеца
Няма проблем. Ще вкараме синтетични от Китай през Индия :-) така, че БРИКС ще си запазят процентно дела ... е, рашистите ще го гризнат, ама на кой ли му пука за тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още