IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкции върху руските диаманти може да засегнат световния пазар на бижута

ЕС е внесъл руски диаманти за около 1,4 млрд. евро през 2022 г.

22:18 | 12.05.23 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Седемте най-развити икономики в света Г-7 обсъждат да наложат санкции на износа на руски диаманти – сложна мярка, която може да повиши цените на луксозните стоки, пише CNBC.

Износът на диаманти от Русия до голяма степен беше пощаден от международни санкции след пълномащабното нашествие на Москва в Украйна през февруари м. г. Това се случи въпреки призивите за обратното на Украйна и на някои европейски страни, след като няколко пакета от санкции обхванаха енергийния износ на Русия, банките и олигарсите.

През 2021 г. Русия е набрала около 4,7 млрд. долара от износ на диаманти, сочат данни на Обсерваторията за икономически сложности. Това постави Русия на осмо място сред най-големите износители на диаманти в света. Диамантите не се търгуват като петрола или златото, но представляват голям пазар, който надхвърля бижутата. Камъните се използват също в стоматологията, компютрите и други.

Някои страни като Белгия, която купува значително количество руски диаманти, искат „глобален подход“ към руския износ вместо конкретна мярка на ниво ЕС, за да се гарантира, че санкциите не вредят диспропорционално на страните членки на съюза.

„Обсъждането тече от известно време, защото има явен риск Русия просто да отклони износа си към неучастващи в санкциите страни“, казва Едуард Гарднър, икономист, специализиран в суровините, в Capital Economics.

„Но ако санкциите бъдат въведени по начин, който затруднява заобикалянето им, можем да видим по-малко руски доставки на пазара и по-високи цени“, допълва той.

Диамантената индустрия в Европа е притеснена от отклоняването на търговията с камъни към други пазари като Дубай заради перспективата да плаща повече за суровината и да не подкопае значително приходите на Русия от търговията.

Представителите на Г-7 водят разговори как да използват технологиите за проследяване на първоначалния произход на камъните.

През март САЩ и ЕС заявиха в комюнике, че „Русия продължава да печели милиарди долари от търговия с диаманти“ и че те „остават ангажирани с налагането на икономически последици върху Русия за непредизвиканата ѝ война в Украйна“.

Ханс Меркет, изследовател в Белгия на природните ресурси в Международното бюро за мир, независим изследователски институт, казва, че санкциите върху руските диаманти са въпрос на време. Ако не са в следващия пакет, то тогава ще са в по-следващия, допълва той.

Във вторник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен говори за 11-и пакет от санкции срещу Русия, който в момента се обсъжда в 27-те столици на ЕС, но не спомена, че диамантите ще бъдат включени в този пакет.

Вместо това следващият набор от мерки ще бъде съсредоточен върху „предотвратяването на заобикалянето“.

До момента ЕС е наложил санкции върху руския петрол, въглища, банки, богати руснаци и медии.

ЕС е внесъл руски диаманти за около 1,4 млрд. евро през 2022 г., сочат данни на европейската статистическа служба. Това е спад спрямо 1,8 млрд. евро през 2021 г.

Руската държавна компания „Алроса“ обяви приходи от продажби на сурови и обработени диаманти през януари 2022 г. на стойност 325 млн. долара и съобщи за „силно търсене“ на суровината. Компанията не е публикувала повече резултати оттогава.

През април м. г. американското финансово министерство разшири предишни санкции върху „Алроса“. Великобритания, Канада и Нова Зеландия също приеха сходни мерки срещу една от най-големите компании в света за добив на диаманти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още