IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна си е върнала село до Бахмут, контролирано от руските сили от януари

Президентът Володимир Зеленски ще се срещне с американски сенатори в четвъртък

08:44 | 18.09.23 г. 8
Украинският президент Володимир Зеленски. Снимка: Bloomberg LP
Украинският президент Володимир Зеленски. Снимка: Bloomberg LP

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че силите му са си върнали контрола над село в Източна Украйна на южния фланг на Бахмут, втора значителна победа на украинците през последните три дни в контранастъплението срещу руската армия, предава Ройтерс.

„Днес искам специално да похваля войниците, които, стъпка по стъпка, връщат това, което принадлежи на Украйна, най-вече в района на Бахмут“, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение към нацията.

Тежките боеве за село Клишчиевка, на около девет километра южно от Бахмут, продължиха седмици. В петък Киев съобщи, че е установил контрол върху малкото съседно село Андреевка.

Това са едни от най-значимите победи в контранастъплението на Украйна, което започна през юни, но не успява да пробие укрепените руски линии.

Олександър Сирский, командир на украинските сухопътни сили, който отговаря и за оперативния контрол на контранастъплението, публикува видео с украинските сили, които опъват синьо-жълтото национално знаме върху рухнали сгради на фона на звуците от сраженията.

„Клишчиевка беше прочистена от руснаците“, съобщи в приложението „Телеграм“ Сирский, който често посещаваше фронтовата линия в Бахмут, за да обсъжда стратегията и да повишава духа на военните.

Засега няма коментар от Москва. В неделя руското министерство на отбраната съобщи на ежедневния си брифинг, че силите му продължават нападенията си близо до Клишчиевка, което преди войната имаше население от около 400 души.

Украински военни анализатори съобщиха тази седмица, че освобождаването на селища близо до Бахмут ще позволи на армията да се придвижи от южния фланг в района на Бахмут. „Украйна винаги си връща своето“, заяви началникът на канцеларията на Зеленски Андрий Йермак в „Телеграм“. 

Зеленски благодари на бойните части, постигнали успеха, които по думите му са 80-та въздушно-десантна бригада, Пета щурмова бригада, „славната 95-та бригада“ и щурмовата бригада на националната полиция.

Иля Йевлаш, говорител на украинската армия на изток, съобщи, че при битката са нанесени „силни щети“ на руските военно-въздушни части, на батальона „Ахмат“ на чеченския лидер Рамзан Кадиров, на отряда „Буря-Z“, съставен от руски криминално проявени лица, на военното разузнаване на руския Генерален щаб и на моторизирани стрелкови части.

 „Спечелихме база, която ще ни позволи да продължим да разгръщаме офанзивни действия и да освобождаваме нашата земя от нашествениците“, заяви Йевлаш в „Телеграм“.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр каза, че Русия все още се опитва да си върне изгубени позиции в селото. „Днес трябваше да отблъскваме вражески нападения през целия ден“, допълни тя.

Русия контролираше Клишчиевка от януари. Москва все още контролира големи части от територията на Украйна на изток и на юг.

Клишчиевка, подобно на Андреевка и други селища в Източна Украйна, бяха сринати до основи в дългите месеци на боевете за Бахмут, който падна в руски ръце през май.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че силите му са свалили три украински дрона над югозападната част на Крим в неделя вечер.

Министерството допълни, че системите за противовъздушна отбрана са унищожили един дрон около 21,30 ч. московско време, един час след като то съобщи, че други два украински безпилотни летателни апарата са били свалени в същия район.

Михаил Развожаев, назначен от Москва губернатор на Севастопол, най-големия град в Крим и голямо черноморско пристанище, заяви, че отломки от сваления трети дрон са паднали над обработваема земя, но няма щети.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че системите за противовъздушна отбрана са унищожили украински дрон над Белгородска област.

Зеленски ще се срещне с лидери на Сената

Лидери на Сената в САЩ ще проведат среща с украинския президент Володимир Зеленски в четвъртък в момент, когато републиканците в Камарата на представителите се готвят да блокират искане на администрацията на Байдън за помощ за Украйна на стойност още 24 млрд. долара, пише Bloomberg.

Очаква се Зеленски да се срещне с президента Джо Байдън в Белия дом същия ден. Той ще пътува за Вашингтон, след като присъства на Общото събрание на ООН. Очакванията са той да поиска нови ангажименти от американските лидери, че ще подпомогнат борбата на Украйна за възвръщане на окупирани територии от Русия.

Чък Шумър, лидер на мнозинството от Демократическата партия в Сената, и Мич Макконъл, лидер на малцинството, трябва да бъдат домакини на срещата в Капитолия.

Конгресът има краен срок до 30 септември за края на фискалната година. Твърдолинейните консерватори заплашиха да блокират работата на федералното правителство, ако сделката за бюджета включва допълнителна помощ за Украйна.

Четирима републиканци в Сената призоваха Байдън в писмо от събота да предостави на Украйна ракети ATACMS с голям обсег. Писмото отхвърля аргумента на някои консерватори, че помощта изчерпва твърде много оръжейните запаси на САЩ, като според авторите му ще бъде необходима само малка част от американските запаси.

Пътуването на Зеленски до Вашингтон ще бъде първото от над шест месеца насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 7 месеца
До: penkiler1415 Много малко пари се дадоха, предимно се дава техника която е готова за утилизация. Ако даваха много пари и оръжия... до сега всичко да беше приключило!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
penkiler1415
преди 7 месеца
До: 0pk Много пари се дадоха и ако не се продължи да се дава, дадените до сега ще бъдат напразно. Все по-зле ще става за руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 10
0pk
преди 7 месеца
До: zelka007 с такава лекота ги раздаваш тия пари, зелкич! Ама малко ми се виждат, сложи по още една нула, все пак никой не се труди за да ги изкарва тия млрди. Не се стискай, нали са за благородна кауза! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 8
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... цъкаш ли по мостовете и рейсовете недъгав ?! тъй-тъй , цъкай ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 10
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... в Европейският бюджет има предвидена за 7 години месечна помощ за Украйна в размер на 1,5млрд на месец . отделно има гласувани 20млрд за военна помощ . МВФ е предвидил в рамките на 4 години да подрепи Киев с 17млрд безвъзмездно + 33млрд многогодишни заеми , помощта от УСА е 10млрд на година пряко за бюджета на Украйна и военни разходи в рамките на 60-100млрд на година колкото е нужно като време ... :))) ... а рассийката проси един влак снаряди от ким дебелият ун ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 10
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... мухаха ... взеха ни Херсон , взеха ни и Роботине , но не ни взеха Бердянск ... взеха ни Харков , взеха ни Клищивка но не ни взеха Мелитопол ... звучиш като победител ... :))) ... в Андривка имало 5-6 рашибозуци , изоставени от всички и обградени , които решили че е по-разумно да живеят в плен , отколкото да ги изтребят и тръгнали да се предават ... но бдителната рассийска артилерия ги ликвидирала на място немедленно , намери си го в телеграма видеото ... своих не бросаем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 14
Импeраторът
преди 7 месеца
До: Амеба007 тези така наречени селца ги няма - изравнени са със земята ... боят не е за тухлите от три къщи, а за местоположение или в тези случаи за височините, защото и двете места южно от Бахмут са височини и позволят контрол (fire control) на снабдителните линии до Бахмут. Същата тактика се опитаха да използват и рашистите като го превзеха. За втория ти въпрос няма за обяснение - с 5% от бюджета за отбрана САЩ унищожиха 50% от рашистката армия без да умре редовен хамерикански войн. Добре е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 20
Tikva007
преди 7 месеца
Като няма риба, и ракът е риба. Като не може да е Бахмут, ще е Клещеевка. Като не може да са Мелитопол и Бердянск, ще е Работино. Зеле трябво да занесе нещо да размаха във Вашингтон срещу десетките милиарди, които потънаха в Украйна за прехваленото контранастъпление, а и се е напърчил до иска още. Но не е луд този, който яде 2 зелника. Да видим, как ще го похвалят и наградят за това селце, 3 пъти по-малко от Мусачево.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още