IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Отворено общество“ на Сорос затваря офиси и съкращава над 40% от персонала

Благотворителната дейност на хедж фонд титана предоставя всяка година грантове за над 1 млрд. долара, включително над 100 млн. долара в Африка

20:19 | 12.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Джордж Сорос. Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Джордж Сорос. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Международната мрежа от фондации на милиардера филантроп Джордж Сорос за 25 млрд. долара затваря офиси по света и се готви да намали персонала си с над 40%.

Служители на африканския клон на фондация „Отворен общество“ са получили съобщение миналата седмица за следващите стъпки от процеса, който включва затваряне на половин дузина офиси на континента, както и локации в Балтимор и Барселона, става ясно от копие на имейлите, видени от Bloomberg.

„С решението на управителния съвет от юни за намаляване на персонала с над 40% размерът на нашия персонал и отпечатъкът ни по необходимост трябва да намалеят“, посочва Бинайфер Новроджи, вицепрезидент „Програми“ на „Отворено общество“ в един от имейлите. „Вече нямаме капацитета да оперираме няколко малки офиса и оттук идва решението да намалим допълнително нашите локации“, допълва тя.

Благотворителната дейност на хедж фонд титана предоставя всяка година грантове за над 1 млрд. долара, включително над 100 млн. долара в Африка. Местата, на които организацията вече няма да има персонал, включват Адис Абеба в Етиопия, Кампала в Уганда, Кейптаун в Южна Африка, Киншаса в Демократична република Конго, Абуджа в Нигерия и Фрийтаун в Сиера Леоне, става ясно от имейл на изпълнителния директор за Африка Мутони Уаниеки. Офисите в Найроби в Кения, в Дакар в Сенегал и Йоханесбург в Южна Африка ще останат отворени.

Затварянето на обектите в Балтимор и Барселона беше обявено по-рано тази година, а африканските офиси „бяха в различни етапи на преход към затваряне или сливане в една регионална структура“ от 2021 г., заяви в имейл говорител на %Отворено общество“. Много от сателитните офиси се очаква да затворят до края на годината, добави говорителят.

Имейлите до персонала са факт, след като изданието Inside Philanthropy съобщи през юли, че „Отворено общество“ е премахнала над дузина офиси в Африка и Азия от списъка на сайта си.

„Отворено общество“ сега е в ръцете на 37-годишния син на Сорос – Алекс, който стана председател през декември 2022 г. и бе обявен за официален наследник на баща си през юни.

Неправителствената организация преминава през реструктуриране за втори път за три години в опит да стане по-гъвкава, става ясно от интервю с президента на фондацията Марк Малох-Браун от септември. След промените „Отворено общество“ ще има по-малко от 500 души персонал на заплата спрямо почти 1700 души през 2021 г.

Част от реструктурирането включва и смяна на приоритетите от надлежна проверка преди отпускането на средствата към ефекта, който те ще имат, което ще изисква по-малък на брой персонал, заяви тогава още Малох-Браун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
andy
преди 6 месеца
Лоши новини за грантоядите сороспедовци! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още