IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джордж Сорос предава контрола над империята си на един от синовете си

37-годишният Александър признава, че загрижен за перспективата Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом

07:52 | 12.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Джордж Сорос. Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Джордж Сорос. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Милиардерът Джордж Сорос, легендарният инвеститор и филантроп, предава контрола над империята си на стойност 25 млрд. долара на по-малкия си син - Александър Сорос, самоопределящ се като лявоцентрист, който е израснал със самосъзнание за богатството на семейството и не бе смятан за потенциален наследник.

Мениджър на хедж фонд, превърнал се във филантроп и основен поддръжник на либерални каузи, 92-годишният Сорос е казвал преди, че не иска неговите фондации „Отворено общество“ (OSF) да бъдат поети от едно от петте му деца.

„Той си го заслужи“, казва сега в интервю за The Wall Street Journal Сорос, говорейки за решението си да прехвърли фондациите и останалата част от своята империя на стойност 25 млрд. долара на сина си.  

37-годишният Александър, самоопределящ се като лявоцентрист, казва пред същото издание, че ще разшири либералните цели на баща си. Посочвайки, че се интересува повече от политика в сравнение с баща си, наследникът на Сорос също така казва, че планира да продължи да дарява семейни пари на леви политически кандидати в САЩ.

Той споделя пред WSJ, че ще разшири приоритетите на фондацията, включвайки в тях правото на гласуване и аборт, както и равенството между половете.


Фондацията с нестопанска цел „Отворено общество" на Сорос, известна като OSF, насочва около 1,5 милиарда долара годишно към групи като тези, които подкрепят правата на човека по света и помагат за изграждането на демокрации. Средствата на фондацията се насочват и към университети и други образователни организации. Структура на Сорос, Democracy PAC, е подкрепилапредизборните кампании на окръжни прокурори и служители на правоприлагащите органи, които се стремят да намалят броя на лишените от свобода и расовите пристрастия в съдебната система, което разбуни десницата.

Алекс казва, че е загрижен за перспективата Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом, което предполага значителна финансова роля на организацията на Сорос в президентската надпревара през 2024 г. „Колкото и да ми се иска да извадим парите от политиката, докато другата страна го прави, ще трябва да го правим и ние", казва той в интервюто си, дадено в нюйоркския офис на фонд мениджъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 11
earth1225
преди 10 месеца
Като чета такива новини деня ми започва добре. Успешен ден на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още