fallback

Добивът на опиумен мак в Афганистан се е свил с 95%

Администрацията на талибаните забрани отглеждането на наркотици миналата година

11:01 | 05.11.23 г. 5

Производството на опиумен мак в Афганистан, който в миналото беше най-големият доставчик на опиум в света, рязко е намаляло, след като администрацията на талибаните забрани отглеждането на наркотици миналата година, се казва в доклад на ООН от неделя, цитиран от Ройтерс.

Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) заяви, че площите, на които се отглежда опиумен мак в страната, са намалели до едва 10 800 хектара през 2023 г. от 233 000 хектара през предходната година, което е свило доставките с 95% до 333 тона.

Това оказва натиск върху земеделските стопани в страната, където повечето хора се препитават със земеделие, а стойността на износа на мак понякога надхвърля стойността на всички официално изнасяни стоки, посочват от службата на ООН.

В доклада се посочва, че резкият спад може да има сериозни последици за икономиката на страната, в която около две трети от населението вече се нуждае от хуманитарна помощ.

"През следващите месеци Афганистан ще има остра нужда от сериозни инвестиции в устойчиви средства за препитание, за да се осигурят на афганистанските фермери възможности, различни от опиума", заяви в изявление Гада Уали, изпълнителен директор на Службата на ООН по наркотиците и престъпността. "Това е реална възможност за постигане на дългосрочни резултати в борбата с незаконния пазар на опиум и щетите, които той нанася както на местно, така и на световно ниво", допълни тя.

Огромното свиване на доставките от Афганистан, който доставя около 80% от световния незаконен опиум, може да доведе до спад в употребата на опиум в международен план, но също така има риск да доведе до ескалация на глобалната употреба на алтернативи като фентанил или синтетични опиоиди, заявиха от UNODC.

Върховният духовен водач на талибаните забрани отглеждането на наркотици през април 2022 г., а Министерството на вътрешните работи заяви, че ще унищожи всички оставащи култури. По време на предишното си управление през 2000 г. талибаните забраниха отглеждането на мак, тъй като се стремяха към международна легитимност.

В много от провинциите, в които талибаните в миналото имаха голяма подкрепа, се наблюдава значителна концентрация на производството на опиумен мак. Според Службата на ООН по наркотиците и престъпността много земеделски производители са преминали към отглеждане на пшеница, но приходите от нея са значително по-ниски от тези от мака.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:15 | 05.11.23 г.
fallback
Още от Свят виж още