IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наркотиците в Афганистан поскъпват след забраната на търговията от талибаните

Цените на опиума и метаамфетамините поскъпват въпреки малкото доказателства, че забраната се прилага реално

14:25 | 31.10.22 г. 1
Снимка: Yoray Liberman/Getty Images
Снимка: Yoray Liberman/Getty Images

Цените на незаконните наркотици в Афганистан се вдигат, откакто талибаните забраниха търговията в един от най-големите износители на наркотици в света, сочат нови данни, въпреки ограничените доказателства, че ислямистите налагат забраната, съобщава Financial Times.

Цените на опиума в Афганистан са се увеличили с над 50%, откакто талибаните обявиха забраната през април, а тези на метаамфетамините също са се вдигнали, сочат данни, събрани от страната от британската Alcis, която провежда изследвания със сателитни снимки за правителства и неправителствени организации.

Цените се повишават, след като талибаните официално забраниха търговията след 20-годишен бунт, през който групата печелеше от трафик на наркотици. Афганистан е най-големият производител на опиум и хероин в света, а производството на метаамфетамини се изстреля нагоре през последните години.

Анализаторите казват, че макар да изглежда, че забраната не е широко наложена, цените растат заради заплахата за бъдещи репресии и последвал недостиг.

Сателитни снимки на Alcis показват, че властите явно са ударили поне част от търговията с метаамфетамини, затваряйки няколко лаборатории и пазари, подхранвайки цените.

Само дни преди началото на новия сезон за засаждане на опиум обаче не е ясно до каква степен местните талибански командири възнамеряват или могат да наложат забраната върху по-широкоразпространения опиоид – проблем, който според анализаторите може да определи бъдещето както на режима, така и на световното предлагане на наркотици.

Наблюдателите казват, че провалът да постигнат това ще циментира статута на ислямистката група, известна със суровите си ограничения върху свободата на цените, като международни парии. Фокусът върху търговията обаче, в до голяма степен земеделска страна, където маковете са основна земеделска култура, рискува да предизвика сериозна реакция на вътрешно ниво. Историческият икономически срив, предизвикан от идването на талибаните на власт, доведе до широкоразпространена безработица и бедност.

„Нещата, които хората използваха, за да оцеляват на фона на забраната при наркотиците – присъединяване към армията, работа на строежи по градовете – тези възможности вече ги няма“, казва Дейвид Мансфийлд, изследовател в доклада и експерт по търговията с наркотици в Афганистан. „Дали местните талибани ще натискат в тази насока и ще рискуват да засилят хуманитарната криза, отчуждавайки населението, или ще отпуснат юздите заради страх от съпротива?“.

След рязкото обявяване на забраната талибаните след това предоставиха двумесечен „гратисен период“, уж за да дадат време на отглеждащите мак фермери да открият алтернативи. Но според Alcis властите засега явно оставят огромната търговия с хероин до голяма степен безпрепятствена, а гигантските полета с макове все още се обработват.

Според Мансфийлд ръстът на цените показва, че все пак има „ясни пазарни опасения, че ще бъде наложена забрана и ще има бъдещ недостиг.

Ромен Малежак, доцент в Radboud University, казва, че по-високите цени са увеличили стимулите за земеделците да продължат с отглеждането на макове.

„Всъщност е рисково за талибаните да приложат забраната“, казва Малежак. „Това означава по-малко приходи, по-малко популярност, което може да бъде по-критично за оцеляването на режима от това да се харесат на международната общност“.

Опитите да се спре производството на опиум отдавна се оказват опасни за управляващите на Афганистан. Макар че талибаните успешно ограничиха отглеждането на мак през предишното си управление през 2000 г., последвалият икономически срив удари подкрепата за групата на юг, където производството бе силно развито.

Производството на опиум отново се засили след водената от САЩ инвазия през 2001 г., като обработваната земя почти се утрои въпреки милиардите долари, насочени към международни усилия за изкореняването. И талибаните, и военачалните, свързани с подкрепяното от Запада правителство, спечелиха от търговията.

Макар че Афганистан отдавна произвежда други наркотици като канабис, скорошният ръст на производството на метаамфетамини тревожи международните власти.

Метаамфетамини, свързани с Афганистан, са бил залавяни чак в Австралия. „Знаем, че Афганистан се превърна в голям играч“, казва Мансфийлд. „Имаме растенията, имаме магазините, имаме лабораториите, имаме конфискациите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Ще има пак революции и демократизиране. Посягат на най-святото за цивилизования свят! Но ние не се притесняваме, скоро тяхното производство ще иде в Украина, която може да задоволи напълно европейския пазар. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още