IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Афганистанската валута се представя най-силно в света през третото тримесечие

Притокът на помощ и въведеният от талибаните валутен контрол помагат на афгани да поскъпне с почти 10%

16:08 | 30.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Афганистанската валута се е представила най-силно в света през третото тримесечие на тази година, тъй като притокът на чуждестранна помощ и строгият контрол върху капиталите са помогнали на валутата афгани да се възстанови от историческото дъно, което достигна след завземането на властта от талибаните преди две години, пише Financial Times.

Ръстът на афгани с близо 10% поставя валутата на трето място в света сред най-силно представящите се от началото на годината след колумбийското песо и рупията на Шри Ланка. Засилването му подкрепя финансите на талибаните в момент, когато режимът не успява да се справи с повсеместната безработица.

Завземането на властта от талибаните през 2021 г. след свалянето на подкрепяното от САЩ правителство предизвика исторически срив на икономиката, като брутният вътрешен продукт на страната се сви с една пета заради оттеглянето на подкрепата от международните сили и налагането на санкции.

Ръстовете през това тримесечие са изтрили спада на валутата след завземането на властта от талибаните, но страната остава сред „най-бедните две-три държави в света“, по данни на Програмата за развитие на ООН.

Въпреки това икономиката на Афганистан показва признаци на стабилизиране, след като талибаните затвърдиха контрола си и предприеха стъпки за подкрепа на афгани, който първоначално отбеляза главоломен спад след завземането на властта.

Притокът на долари от ООН и друга помощ от международни донори помага за стабилизирането на икономиката, както и контролът върху валутата, наложен от талибаните за ограничаване на достъпа на обикновените афганистанци до сделки с чуждестранна валута.

„Те въведоха доста строг контрол върху капиталите и сега не можете да разменяте афгани за долари“, коментира старши икономистът Гарет Ледър, съсредоточен върху нововъзникващите пазари в Capital Economics. „Това, наред с парите за помощ, подкрепя валутата“, допълва той.

Властите ограничават също спекулантите с валута и корупцията в митниците, а това им позволява да подкрепят предлагането на долари, отбелязва Греъм Смит, старши консултант в Crisis Group, организация за предотвратяване на конфликти.

Според Смит това помага вносните хранителни стоки като пшеницата да станат по-достъпни за обикновените афганистанци, много от които гладуват. „Силната валута спасява животи. Когато смачканите хартиени банкноти в ръцете им носят малко повече хляб всеки ден, това създава огромна разлика“, допълва той.

Но перспективите за страната са мрачни. Резервите на централната банка в чужбина са замразени от САЩ, а това лишава властите от жизненоважен източник на чуждестранна валута.

И до момента ООН е набрала едва около 25% от хуманитарната помощ за над 3 млрд. долара, от които според световната организация страната се нуждае тази година. Смит казва, че недостигът в помощта вероятно ще се задълбочи, тъй като талибаните продължават да потъпкват правата на жените, влошавайки отношенията с донорите.

„Доставките на парични средства в подкрепа на дейностите на ООН се забавят и ще продължат да намаляват. Това може да доведе до опасен недостиг на ликвидни средства в афганистанската икономика", отбелязва Смит.

Ледър предупреждава, че въпреки силното представяне на афгани през последно време той „остава много волатилен предвид геополитическото положение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 30.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още