IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на опиумен мак в Афганистан се е свил с 95%

Администрацията на талибаните забрани отглеждането на наркотици миналата година

11:01 | 05.11.23 г. 5
Снимка: Paul Hilton/Bloomberg News
Снимка: Paul Hilton/Bloomberg News

Производството на опиумен мак в Афганистан, който в миналото беше най-големият доставчик на опиум в света, рязко е намаляло, след като администрацията на талибаните забрани отглеждането на наркотици миналата година, се казва в доклад на ООН от неделя, цитиран от Ройтерс.

Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) заяви, че площите, на които се отглежда опиумен мак в страната, са намалели до едва 10 800 хектара през 2023 г. от 233 000 хектара през предходната година, което е свило доставките с 95% до 333 тона.

Това оказва натиск върху земеделските стопани в страната, където повечето хора се препитават със земеделие, а стойността на износа на мак понякога надхвърля стойността на всички официално изнасяни стоки, посочват от службата на ООН.

В доклада се посочва, че резкият спад може да има сериозни последици за икономиката на страната, в която около две трети от населението вече се нуждае от хуманитарна помощ.

"През следващите месеци Афганистан ще има остра нужда от сериозни инвестиции в устойчиви средства за препитание, за да се осигурят на афганистанските фермери възможности, различни от опиума", заяви в изявление Гада Уали, изпълнителен директор на Службата на ООН по наркотиците и престъпността. "Това е реална възможност за постигане на дългосрочни резултати в борбата с незаконния пазар на опиум и щетите, които той нанася както на местно, така и на световно ниво", допълни тя.

Огромното свиване на доставките от Афганистан, който доставя около 80% от световния незаконен опиум, може да доведе до спад в употребата на опиум в международен план, но също така има риск да доведе до ескалация на глобалната употреба на алтернативи като фентанил или синтетични опиоиди, заявиха от UNODC.

Върховният духовен водач на талибаните забрани отглеждането на наркотици през април 2022 г., а Министерството на вътрешните работи заяви, че ще унищожи всички оставащи култури. По време на предишното си управление през 2000 г. талибаните забраниха отглеждането на мак, тъй като се стремяха към международна легитимност.

В много от провинциите, в които талибаните в миналото имаха голяма подкрепа, се наблюдава значителна концентрация на производството на опиумен мак. Според Службата на ООН по наркотиците и престъпността много земеделски производители са преминали към отглеждане на пшеница, но приходите от нея са значително по-ниски от тези от мака.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 05.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 5 месеца
До: zelka007 хахаха, а когато са били там, каква им е била уговорката бре серсемин? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... оди я питай същата жена , колко са произвеждали когато рашибозука ги е газил ... !! ... една от договорките м/у хамериканците и талибаните за напускане на Афганистан е било ограничаване на полетата ... очевидно е сработила ... въпреки че божа работа , възможно да е прах в очите , и друг път са го правили ... :))) ... на тези територии в Афганистан и Пакистан от хилядолетия се произвежда опиум и през Иран се транзитира за Близкият Изток и Европа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 бааа, днес ще заработиш доста ... дано шефа от кремъл да ти плати тоя път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
Tikva007
преди 5 месеца
*Добивът на опиумен мак в Афганистан се е свил с 95%* - Каква изненада! Дали няма връзка, че американците си събраха дърмите от там? Защото възобновяването и бумът в производството на суровина за хероин странно пък съвпада с нахлуването на американците през 2001 г. и заседяването им там 20 години. Една жена каза, че американците заради това са водили тази война - контролът в/у дрогата е чудесен начин за попълване на извънбюджетни фондове на разни много тайни служби, специализирани в тъмни дела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още