fallback

Путин: Русия няма намерение да напада страните от НАТО

Руският държавен глава определи като "пълни глупости" твърденията на Джо Байдън за потенциален конфликт

14:48 | 17.12.23 г. 11
Автор - снимка
Създател

Владимир Путин заяви, че Русия няма намерение да напада страните от НАТО, определяйки като „пълни глупости“ твърденията на американския президент Джо Байдън, че Москва представлява заплаха за членовете на отбранителния съюз, пише Bloomberg.

Този месец Байдън заяви пред репортери, че „ако Путин вземе Украйна, той няма да спре дотук“, като призова властите в САЩ да отпуснат 61 млрд. долара военна помощ за Киев.

„Ако той продължи и след това атакува съюзник от НАТО“, американските сили ще бъдат задължени да защитават територията и ще има „американски войски, които се бият с руски войски“, коментира държавният глава на САЩ.

Русия няма „никаква причина или интерес – геополитически, икономически или военен – да се бие със страните от НАТО“, коментира руският президент в откъси от интервю за руска държавна телевизия, публикувани днес в Telegram. „Ние нямаме териториални претенции към друг, нито желание да разваляме отношенията си с някого. Заинтересовани сме да развиваме отношения с тях“.

Коментарите изглежда са насочени към отслабване решимостта на американските и европейските съюзници на Украйна да продължат да подкрепят Киев да се отбранява от непровокираната инвазия на Русия. Путин многократно отрече да е планирал да атакува Украйна преди инвазията през февруари 2022 г., която предизвика най-тежкия конфликт в Европа след Втората световна война.

Докато повечето битки на бойното поле до голяма степен са в безизходица, над 100-те млрд. долара помощ от САЩ и Европейския съюз за Украйна биват задържани заради политически спорове.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски напусна Вашингтон с празни ръце, след като републиканците се опитаха да принудят Белия дом да сключи сделка за промени в имиграционната политика на САЩ, преди да отпуснат помощ за Киев. В петък пък унгарският премиер Виктор Орбан наложи вето върху планирания пакет за финансова подкрепа от страна на ЕС.

Путин направи коментарите в момент, в който Русия и Украйна съобщиха, че са прихванали значителни атаки с дронове през нощта.

Командването на военновъздушните сили на Украйна обяви, че отбраната му е свалила всичките 20 дрона Shaheed и една крилата ракета Kh-59, изстреляни от Русия, докато ракета Iskander-K също „не е успяла да достигне целта си“. Един човек е загинал в района на Одеса, когато свален дрон е паднал върху дома му и се е взривил, съобщи южното командване на Украйна в Telegram.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че е прихванало 35 украински дрона в Липецк, Ростов и Волгоградския регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:52 | 17.12.23 г.
fallback
Още от Свят виж още