IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран твърди, че е унищожила шпионски щаб на Израел след ракетни удари срещу Сирия и Ирак

Ударът срещу Сирия е целял унищожаване на част от „Ислямска държава“

09:02 | 16.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images

Иранската революционна гвардия заяви, че е атакувала „шпионски щаб“ на Израел в полуавтономния кюрдски регион в Ирак, съобщиха медиите късно в понеделник. Елитните сили на Иран заявиха още, че са нанесли удар и в Сирия срещу „Ислямска държава“, съобщава Ройтерс.

Ударите са изпълнени на фона на опасения за ескалация на конфликта, който се разпространява из Близкия изток, откакто войната между Израел и палестинската ислямистка група „Хамас“ започна на 7 октомври, а съюзниците на Иран се наместват от Ливан, Сирия, Ирак и Йемен.

„В отговор на неотдавнашните зверства на ционисткия режим, довел до убийствата на командири от Гвардията и Оста на съпротивата... една от основните шпионски централи на „Мосад“ в иракския кюрдистански регион бе унищожена с балистични ракети“, казаха от Гвардията в изявление.

Ройтерс не е успяла независимо да определи истинността на твърденията. Израелски правителствени представили не са били открити за непосредствен коментар.

Иран се закле да отмъсти за убийството на трима членове на Гвардията в Сирия миналия месец, включително старши командир, който е служил като военен съветник там.

От нападението на бойци на „Хамас“ на израелска територия на 7 октомври и последвалите израелски бомбардировки в Газа и Ливан повече от 130 бойци на подкрепяната от Иран ливанска организация „Хизбула“ бяха убити във военни действия.

„Уверяваме нашата страна, че настъпателните операции на Гвардията ще продължат, докато не отмъстим и последните капки кръв на мъчениците“, се казва в изявлението на гвардията.

В допълнение към ударите североизточно от столицата на Кюрдистан Ербил в жилищен район близо до консулството на САЩ, гвардейците казаха, че са „изстреляли няколко балистични ракети в Сирия и са унищожили извършителите на терористични операции" в Иран, включително „Ислямска държава“.

Ройтерс не е успяла независимо да провери твърденията.

САЩ осъждат атаката срещу Ербил като „безразсъдна“

Държавният департамент на САЩ осъди атаките близо до Ербил, като ги нарече „безразсъдни", но официални лица казаха, че няма засегнати американски обекти и няма жертви от страна на САЩ.

„Ние проследихме ракетите, които удариха в Северен Ирак и Северна Сирия. Не бяха атакувани персонал или съоръжения на САЩ", каза в изявление Адриен Уотсън, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

„Ще продължим да оценяваме ситуацията, но първоначалните индикации са, че това е безразсъден и неточен набор от удари“, каза тя и добави: „Съединените щати подкрепят суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Ирак“.

По-рано този месец „Ислямска държава" пое отговорност за две експлозии в иранския югоизточен град Керман, при които загинаха близо 100 души, а десетки бяха ранени край мемориала на командир Касем Солеймани.

Иран, който подкрепя „Хамас“ във войната му с Израел, обвинява Съединените щати, че застават зад определяните от тях като израелски престъпления в Газа. САЩ заявиха, че подкрепят Израел в кампанията му, но изразиха загриженост относно броя на убитите палестински цивилни.

Престъпление срещу кюрдския народ

В изявление от кабинета си премиерът на иракските кюрди Масрур Барзани осъди атаката срещу Ербил като „престъпление срещу кюрдския народ".

Най-малко четирима цивилни са били убити и шестима ранени при ударите срещу Ербил, се казва в изявление на правителствения съвет за сигурност на Кюрдистан, описвайки атаката като „престъпление".

Мултимилионерът кюрдски бизнесмен Пешрау Дизайе и няколко членове на семейството му са сред загиналите от ракета, ударила дома им, казаха иракски източници за сигурност и медицински източници.

Дизайе, който беше близък до управляващия клан Барзани, притежаваше фирми, които ръководеха големи проекти за недвижими имоти в Кюрдистан.

Освен това една ракета е паднала върху къщата на високопоставен служител на кюрдското разузнаване, друга върху кюрдски разузнавателен център, а въздушният трафик на летището в Ербил е спрян, казват източниците по сигурността.

В миналото Иран е нанасял удари в района на Северен Кюрдистан в Ирак, заявявайки, че районът се използва като плацдарм за ирански сепаратистки групи, както и за агенти на неговия върл враг Израел.

Багдад се опита да отговори на притесненията на Иран относно сепаратистките групи в планинския граничен регион, като премести някои членове като част от споразумение за сигурност, постигнато с Техеран през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още