IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арабист: На прага сме на по-широка война в Близкия изток, хутите са непредвидими

Нападението на САЩ и Великобритания беше очаквано, коментира Владимир Чуков

14:28 | 12.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Има съмнения, че сме на прага на една по-широка регионална война в Близкия изток на фона на това, което виждаме в Ивицата Газа. САЩ и Великобритания нанесоха масирани въздушни и морски удари по цели на хутите, които контролират по-голямата част от Йемен и това нападение беше очаквано, коментира пред Bulgaria ON AIR арабистът проф. Владимир Чуков.

"Вчера се случиха две събития, които до голяма степен обясняват случващото се. Имаше гласуване в Съвета за сигурност на ООН на резолюция, която много силно предупреждаваше хутите да спрат с нападенията срещу корабите от международното корабоплаване. Вторият факт е, че иранците вчера плениха един американски танкер във водите на Персийския залив. Това предизвика бурните реакции на Вашингтон", обясни той.

Според него подбирането на целите и на времето навяват страхове, че сме на прага на регионална война в Близкия изток, по-широка от тази в Газа. Той уточни, че атаката е била с ограничени удари – срещу 12 военни цели в шест провинции. Обект на нападенията са фабрики за производство на оръжие, складове за оръжие и радари.

Проф. Чуков е на мнение, че Министерството на външните работи на Саудитска Арабия е реагирало правилно, като призовава за обуздаване на страстите и недопускане на дестабилизация на региона. Арабистът напомни, че през последните години в региона бушуваше гражданска война, но наскоро хутите и Саудитска Арабия са подписали споразумение за прекратяване на огъня, като „очевидно от Рияд не искат то да бъде нарушено“.

Владимир Чуков отбеляза, че хутите са непредвидими и дори щетите, които са понесли, няма да ги спрат и ситуацията ще ескалира.

Той разкри, че военноморските сили на хутите са част от випускниците на иранската военна академия и са обучени за подобен тип действия. „Не е много ясно докъде ще стигнат, но очевидно те няма да се примирят, а няма симптоми това да го направи и Иран", прогнозира проф. Чуков.

Как се отразява конфликтът на търговията през Суецкия канал?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още