IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Великобритания нанасят удари срещу хутите в Йемен

Британското министерство на отбраната съобщи, че способността на хутите да заплашват търговското корабоплаване е понесла удар

08:28 | 12.01.24 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ и Великобритания нанесоха удари от въздух и море срещу военни мишени на хутите в Йемен в отговор на атаките на групировката срещу кораби в Червено море. Това е драматично разширяване на войната между Израел и „Хамас“ в региона, отбелязва Ройтерс.

Очевидци в Йемен потвърдиха за взривове в цялата страна, а американският президент Джо Байдън предупреди в изявление късно в четвъртък, че няма да се поколебае да предприеме още действия, ако са необходими.

„Тези целенасочени удари са ясно послание, че САЩ и нашите партньори няма да толерират атаки срещу наши служители или да позволят на враждебни лица да застрашават свободата на корабоплаване“, заяви Байдън.

Британското министерство на отбраната съобщи в изявление, че „според първите индикации способността на хутите да заплашват търговското корабоплаване е понесла удар“.

Подкрепяните от Иран хути твърдят, че атаките им срещу маршрути за корабоплаване са израз на подкрепа за палестинците и ислямистката групировка „Хамас“, която контролира Газа.

Американският министър на отбраната Лойд Остин, който е в болница заради усложнения след операция, заяви в изявление, че ударите са били насочени срещу капацитет на хутите да използват дронове, балистични и крилати ракети, крайбрежен радар и въздушно наблюдение.

Представител на хутите потвърди „рейдове“ в столицата Сана, както и в градовете Саада и Дамар, както и в губернаторство Ходейда, като ги нарече „американо-ционистко-британска агресия“.

Очевидци разказаха пред Ройтерс, че нападенията са били насочени срещу военна база в непосредствена близост до летището в Сана, военен обект близо до летище Таиз, военноморска база на хутите в Ходейда и военни обекти в Хаджа.

Опасения от ескалация

САЩ съобщиха, че Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия са подкрепили операцията и допълниха, че ударите са част от международно усилие за възстановяване на свободната търговия по ключов маршрут между Европа и Азия, който съставлява около 15% от корабния трафик в света.

Но ударите, които са първите на йеменска територия от 2016 г. насам, са и неопровержимо доказателство за усилията на Вашингтон да ограничи последиците от войната между Израел и „Хамас“ в Близкия изток след избухването ѝ през октомври. Макар Вашингтон да твърди, че няма намерение да ескалира напрежение, хутите обещаха да отговорят на всяко нападение.

В изявление след ударите Саудитска Арабия призова за сдържаност и „избягване на ескалация“.

Ударите се нанасят от самолети, кораби и подводници, съобщи американски представител, пожелал да остане анонимен. Друг представител заяви, че ударите са били насочени срещу десетина локации и че целта им е да отслабят военни способности на хутите, не са само „символични“.

„Насочихме се срещу много конкретни способности на много конкретни локации с прецизни боеприпаси“, заяви американски военен представител.

Хутите, които контролират по-голямата част от Йемен, се противопоставиха на ООН и на други международни призиви за спиране на нападенията им с ракети и дронове срещу морските пътища в Червено море и на предупреждения от САЩ за последици, ако не го направят.

Атаките на хутите нарушават международната търговия, принуждавайки международни кораби да поемат по дългия маршрут около Южна Африка, за да избегнат нападение. Повишаването на разходите за доставка засилва опасенията, че това може да предизвика ново ускоряване на инфлацията в света.

Часове преди американските и британските удари в Йемен американската армия съобщи, че хутите са изстреляли противокорабна балистична ракета срещу международни морски пътища в Аденския залив два дни след най-голямото им нападение до момента.

На 9 януари американските и британски военноморски сили свалиха 21 дрона и ракети на хутите, изстреляни при сложна атака по думите на американската армия, езикът напомня за начина, по който тя определяше преди време нападенията на талибаните и на „Ислямска държава“ в Афганистан и Ирак.

Байдън съобщи в изявлението си, че атаката на хутите на 9 януари е била насочена директно срещу американски кораби.

Ударите следват други дипломатически и военни стъпки, които американски представители се надяваха да спрат нападенията на хутите без започване на нов конфликт.

През декември над 20 страни приеха да участват в отбранителна коалиция начело със САЩ, известна като операция „Пазител на просперитета“ за защита на търговския трафик в Червено море. Но американските и британски удари са извършени извън тази коалиция.

„Отговорът на международната общност на тези безразсъдни атаки е обединен и решителен“, заяви Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 3 месеца
До: sssaaa, и какво общо имат БГ корабите и екипажи с проблемите, посочени от теб? Поне едно?.. Какво ще кажеш в очите на близките на моряците, на майките им, на бащите им??..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
sssaaa
преди 3 месеца
До: doba, хутите възпрепатстват свободното преминаване на кораби, понеже не се позволява на Цивилни да преминават свободно от Газа и се обстрелват цивилни сгради, училища, болници и др. Това е като ответна мярка. Аз също не я харесвам, ама не харесвам и да убиват масово Цивилни. Къде са сега Хага, които да осъдят Израел за този Геноцид? Защо САЩ подкрепят избиването на цивилни, нямащи общо с тази война? Ето за това Хутите възпрепятстват търговските маршрути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
doba
преди 3 месеца
До: sssaaa, харабите да се трепят помежду си колкото искат, НО да не пипат свободното корабоплаване. Какво сме им криви българите и нашите кораби за техните проблеми?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 11
sssaaa
преди 3 месеца
До: 0pk, Фекалният сега ще ти каже, че това е Демократичен акт, целящ МИР в района, ама няма да каже, че всъщност това е с цел да подкрепи Израел в Газа и да смачка съюзниците на Иран. Даже ще излезнат като жертви Американчетата и техните Демократизирани партньори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 13
0pk
преди 3 месеца
До: zelka007 в грешка си зелкич, никой няма да реве за хутите, *** ще настояваме за санкции срещу агресивната непровокирана агресия на САШ и неговите партньори, срещу една суверенна независима държава! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 14
zelka007
преди 3 месеца
хихи ... са форумните (цензура) ще ревът с глас и ще си дерат лицето с нокти за хутите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още