IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щерьо Ножаров: По-устойчивите икономики са построени върху силна енергийна диверсификация

Кризите намаляват потреблението и водят до стагнация, коментира икономическият съветник в БСК и преподавател в УНСС

20:30 | 06.02.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиките, които са построени върху силна диверсификация на енергийната база, са по-устойчиви. Това заяви в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК и преподавател в УНСС.

За пример той даде Франция, която има по-добра стратегическа визия за енергийна диверсификация от Германия. Икономистът предположи, че се очакват инвестиции в германската икономика, но уточни, че те по принцип се правят по-бавно, но затова пък има „силно развитие на иновациите и инженерната мисъл, които са силно напред“.

„За икономиката на Европейския съюз и еврозоната говорим по-скоро за стагнация в положителен смисъл, отколкото очакваната рецесия. Има умерена стабилност и тенденция за изход от ситуацията, смята Ножаров. – Мекото приземяване на американската икономика влияе на стокообмена между ЕС и САЩ. Китай въпреки някои песимистични прогнози все пак достигна целта за растеж от 5,2% и отчасти остава потребител на европейските стоки. Потреблението на домакинствата все пак е устойчиво в ЕС, но това до голяма степен идва от обтегнатия пазар на труда.“

Според него натискът върху работодателите да увеличават доходите над производителността донякъде води до задържане на инфлацията, но и до задържане на потреблението, което създава стабилност. Икономистът смята, че някои негативни процеси пречат на стагнацията да мине към по-оптимистичния вариант на подем, който би бил насочен към растеж.

„Такива процеси са поскъпването на вноса и износа, на производствените цени и геополитически процеси като събитията в Червено море, засягащи еврозоната, които силно увеличават транспортните разходи“, обясни Ножаров.

По думите му, що се отнася до американската икономика, той напомни за съперничеството с Иран, Русия и Китай. Икономистът отбеляза, че за Европа всички тези огнища на напрежение са косвени, с изключение на войната в Украйна.

„Тези огнища оказват по-силно влияние върху икономиката на Америка, но няма как да не засегнат и Европа, защото се отразяват върху логистичните вериги и оскъпяват транзакционните разходи. Част от тези кризи се очаква да бъдат решени във втората половина на годината“, надява се икономистът.

Ножаров отчете, че тези кризи намаляват потреблението в цели региони, които са били потребители на европейските стоки. „Неслучайно и прогнозите за спад от 2,6 на 2,2% са в темпа на растеж на световната икономика, което също се отразява на Европа. Спадът на този растеж засяга и веригите на доставки, и потреблението, суровините поскъпват при наличието на геополитически конфликти. Донякъде това са причини Европейската централна банка и Федералният резерв да задържат високи нива на лихвените проценти“, коментира той.

Икономистът поясни, че влияние за това оказват умереният оптимизъм и визия за стабилност на основните европейски икономики, обтегнатият пазар на труда и предстоящите избори. Ножаров смята, че затова се води консервативна политика, за да няма влияние върху изборния процес. „Тенденциите са това изчакване да продължи до късна пролет, след което тази политика да бъде разхлабена, прогнозира икономистът.

Кои са рисковете пред световната икономика? Какво влияние ще окаже евентуална промяна на тежестта на долара спрямо еврото върху  дълговите проблеми на задлъжнелите държави в ЕС? Докога ще изчакват инвеститорите? Как дигиталната трансформация подпомага икономическия растеж? Защо най-рано през май ще има намаление на лихвените нива?

Вижте целия коментар във видео материала на на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
hob6
преди 2 месеца
Защо има ограда около УНСС...да не влезе улично куче,че и то ще излезе с диплома.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още