IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в еврозоната и ЕС бележи най-сериозния спад от година през декември

Продажбите на дребно са се свили както на месечна, така и на годишна база

15:23 | 06.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговията на дребно в Европейския съюз и еврозоната се е свила с най-бързия си темп от година насам както на месечна, така и на годишна база през декември, съобщава европейската статистическа служба Евростат.

През декември 2023 г. обемът на търговията на дребно се е свил с 1,1% в еврозоната и с 1,0% в ЕС в сравнение с предходния месец, сочат сезонно изгладените данни на статистическата служба на Европейския съюз. За сравнение, през ноември 2023 г. обемът на търговията на дребно се увеличи с 0,3% както в еврозоната, така и в ЕС.

На годишна база календарно изгладеният индекс на продажбите на дребно се е понижил с 0,8% в зоната с единна валута и с 0,7% в ЕС през декември.

Средният обем на търговията на дребно за 2023 г. в сравнение с предишната година се е свил с 1,8% както в еврозоната, така и в ЕС.

Месечно сравнение

В еврозоната през декември 2023 г. в сравнение с ноември 2023 г. обемът на търговията на дребно се е свил с 1,6% в категорията на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия, с 1,0% при нехранителните стоки и с 0,5% при автомобилните горива.

Резултатите в ЕС показват спад от 1,8% при храните, напитките и тютюневите изделия, при нехранителните стоки – от 1,1%, а в категорията на втомобилните горива няма промяна.

Сред държавите членки, за които има налични данни, най-големите месечни намаления на общия обем на търговията на дребно са регистрирани в Словения (-3,6%), Дания (-3,2%) и Люксембург (-3,1%). С най-сериозни ръстове се открояват Словакия (2,0%), Хърватия и Унгария (и двете с ръст от 1,4 на сто) и Португалия (0,7%).

България отчита спад от 0,6% на месечна база през декември.

Годишно сравнение

 

В еврозоната през декември 2023 г. спрямо същия месец година по-рано обемът на търговията на дребно е намалял с 6,2% при автомобилните горива и с 1,0% при храните, напитките и тютюневите изделия, докато при нехранителните стоки търговията се е разраснала с 0,1%.

ЕС също отчита спад от 6,3% при автомобилните горива, от 0,7% при храните, напитките и тютюневите изделия, а в категорията на нехранителните продукти се наблюдава ръст от 0,4%.

Сред държавите членки, за които има налични данни, най-големите годишни понижения в общия обем на търговията на дребно бяха регистрирани в Словения (-15,0%), Естония (-4,2%) и Словакия (-3,8%). На годишна база обемът на търговията се е разраснал най-много в  Хърватия (8,9%), Кипър (3,8%) и Испания (3,4%).

Годишната тенденция остава положителна за страната ни, която записва ръст от 0,7% през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още