IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кючуков: Международните отношения ще се развиват с Русия на Путин

Изборите по света ще минат под сянката на национализма, каза анализаторът

11:22 | 19.03.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Това, че няма изненада от победата на Владимир Путин на президентските избори в Русия, подсказва, че международните отношения в един достатъчно дълъг период от време занапред ще се развиват с участието на Русия, управлявана от Путин. Това коментира Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Евентуалното търсене на решения на конфликта в Украйна, ако се стигне до политически преговори, също ще бъде повлияно от управлението на Путин. Това са факти, с които светът трябва да се съобрази, коментира той.

„Промяната на една или друга фигура в руското управление не предполага промяна в политиката на страната“, отбеляза събеседникът.

По думите му това, че не бе допусната кандидатурата на Борис Надеждин – единственият, който говореше срещу войната в Украйна, показва, че целта на отстраняването му е да не се даде възможност за антивоенни прояви и дебат, които са и криминализирани в страната, подчерта анализаторът.

В глобален план в контекста на предстоящи избори в Европа и САЩ Кючуков коментира, че изборите по света ще минат под сянката на национализма. „Има немалка опасност да се окажем в един свят на победилите национализми, което рано или късно води до сблъсък между тях“, каза гостът, който обобщи, че геополитиката измести идеологията, тоест левият и десният център до голяма степен станаха неразличими. 

Тенденцията на националистическото не е безпочвена, защото се оказва, че макар и популисти, точно тези формации успяват да артикулират реални проблеми. Докато управляващите партии – т.нар. мейнстрийм, се занимава по-скоро с апологетика на статуквото, което не е приемливо за сериозна част от населението, каза Кючуков.

„В момента приключва т.нар. период на дивата глобализация – тази без правила. В момента се търси балансът, който да даде правилата за глобално действие – данъците върху дигиталните платформи например, е опит за нови глобални правила. От тази гледна точка глобализацията не може да бъде отменена, но трябва да бъде регулирана“, смята анализаторът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още