IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Путин превърна изборите в референдум за войната в Украйна

След изборите Русия ще става все по-недемократична, а опозицията ще остане в чужбина, каза Пламен Димитров

18:58 | 18.03.24 г. 7
Снимка: EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
Снимка: EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Идеята на исторически високия резултат, с който Владимир Путин спечели президентските избори в Русия, е да покаже, че войната в Украйна не е авантюра на Кремъл, а масово одобряван акт от руското население и Путин е само изразител на тези настроения. Това коментира Пламен Димитров от Българското геополитическо общество, в предаването "В развитие" Bloomberg TV Bulgaria. 

Владимир Путин спечели президентските избори в Русия с исторически резултат - 87%. Досега никой след разпадането на Съветския съюз не е получавал толкова много гласове, коментира анализаторът.

„Путин превърна президентските избори в референдум за неговата война в Украйна“, допълни гостът. И припомни, че на предишните избори през 2018 г. Путин спечели с над 70%, на предходните спечели с над 60%. "Вероятно през 2030 година ще видим резултат от над 90%“, допусна анализаторът.

По думите му Русия ще става все по-недемократична държава. Димитров припочни, че на проведените сега президентски избори, за разлика от предишните, не бяха допуснати опозиционни кандидати, а само такива, които са "един декор в политическия театър", в който сюжетът е предварително начертан. Избирателният орган в страната не е допуснал кандидати, които потенциално могат да съберат протестен вот.

Гостът очаква след този президентски вот да видим затягане на политиките в страната.

"Политическата борба в Русия ще се свежда до това кой от приближените на Путин му е по-близък. Вече няма борба между управляващи и опозиция в страната, тъй като е опасно за свободата и живота на хората да бъдат опозиция. Най-вероятно опозицията ще си остане в чужбина или тези опозиционери, които са останали в Русия, ще трябва да преминат във вътрешна опозиция, да търсят пасивни форми на опозиция и да не я декларират, тъй като става опасно да бъде декларирана опозиционна позиция. Всеки, който каже, че войната е грешка, може да попадне в затвора. Вътре в страната не очаквам сериозни опозиционни изяви. Не виждам вътрешна опозиция. Доста хора, които не са съгласни с Путин, емигрираха….не само политически активните, а за хора, които смятат, че за тях е неуютно да живеят в тази Русия, която сега съществува“, уточни събеседникът. 

Очаква се сега да бъдат предприети непопулярни икономически решения като повишаване на данъците, тъй като Путин ще има нужда от средства, за да поддържа войната си. Гостът обясни, че с течение на времето ще става все по-трудно да се набавят тези средства.

Димитров коментира и позицията на Запада.

„Западът обявява, че тези избори са фиктивни, меко казано не са демократични. Това са избори, в които няма избор. Въпросът е дали на официално ниво ЕС и евентуално САЩ ще обявяват, че не признават Путин за легитимен президент на Русия, защото той не е излъчен по легитимен начин на тези избори. Това е доста крайна мярка, засега не виждаме изявления в тази насока нито от Брюксел, нито от Вашингтон. Едно евентуално непризнаване на легитимността на Путин би означавало, че той не би могъл да преговаря за мир в Украйна със западните държави. Но според мен той и сега не може да го направи най-малкото, защото има заповед за арест от хагския трибунал и легитимността му е доста съмнителна в очите на западните лидери. Това би било един допълнителен щрих за изолацията на Русия“, посочи Пламен Димитров, 

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 месец
До: 0pk Винаги е било нормално,, защото просто няма как да ги проведеш! А в северната диктатура не са провеждали изобщо избори от над 20 години ... проведоха някво 3 дневно активно мероприятие на КГБ! Зада има двоен стандарт, първо започнете да следвате стандарта, но кво да очаквам от теб... класически малоууумен двойкаджия, с когнитивни липси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
cyclop
преди 1 месец
Аналл-лизатор - чиито газз му платят, лиже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 6
0pk
преди 1 месец
До: khao а такаа, нормално станало. Начи в северната диктатура могат да си провеждат избори посред война, при разкъсана на парчета икономика и тотална изолация от света, а в прогресивана демократична украйна, получаваща неограничена подкрапа от целия развит свят, било нормално да съспендира изборите?!? Ай сиктир с тeз двойни стандарти ти казвам, ай сиктир! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 месец
А резултатът от изборите е оценката на руснаците за работата на Путин до сега. По време на буря не се сменя капитанът на кораба - в Русия като морска държава, това се знае и от децата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 месец
*Путин превърна изборите в референдум за войната в Украйна* - Дрън-дрън! Тя войната вече свършва, Путин тепърва референдум ще прави. Американците приключиха с украйна, един макарон и един омекнал лебервурст още се плюнчат, но нещата са ясни. Само сеирджиите ще са разочаровани - няма да има падащи от американски самолети на летището в Киев - последният бяг ще е с влак към Полша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 9
baba_meca
преди 1 месец
А в Украйна защо няма избори? Мандата на Зеленски изтича през май. Или вече не е нормално в демократичните страни да има избори?!!?!? Може скоро и при нас, в ЕС и САЩ да ги махнат изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 15
khao
преди 1 месец
Идеята му беше да покаже на Запада че всички са зад него и да по каже че е по демократичен от украйна (която съспендира изборите заради войната, което си е нещо нормално) Но сега всеки дето получава пари от Кремъл ще се изреди с неговите си глууупости. 1. защо му е нужен на путин такъв референдум? Пука ли му за меннието на руснаците или дали искат война - Не 2. Как от едни фалшифицирани избори може да си повярваш че населението е зад теб? пу не е тотален глууупак като последователите си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още