IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Ислямска държава“ пое отговорност за терористичния акт край Москва

Генералната прокуратура на Русия съобщи, че „неидентифицирани хора в камуфлажни дрехи са нахлули в концертната зала и са започнали да стрелят

00:06 | 23.03.24 г. 1
Снимка: EPA/VASILY PRUDNIKOV
Снимка: EPA/VASILY PRUDNIKOV

„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в популярен концертен комплекс близо до Москва в петък, след което поне 40 души са загинали, а над 140 са ранени, съобщава CNN, като се позовава на публикация на свързаната с терористичната организация информационна агенция Amaq в Telegram.

Видеозаписи от мястото на атаката, концертната зала „Крокус“, показват огромния комплекс, обхванат от пламъци и дим.

Информационната агенция „РИА Новости“ съобщи, че въоръжени лица са "открили огън с автоматично оръжие" и са "хвърлили граната или запалителна бомба, която е предизвикала пожар". Държавната медия „Россия 24“ съобщи, че покривът на залата е частично срутен.

Атаката е осъществена преди началото на концерт на музикалната група "Пикник", според „Россия 24“. Мениджърът на групата коментира пред държавните медии, че изпълнителите са невредими.

"Неидентифицирани лица" са започнали да стрелят преди концерт

Генералната прокуратура на Русия съобщи, че „неидентифицирани хора в камуфлажни дрехи са нахлули в „Крокус Сити Хол“ и са започнали да стрелят преди началото на концерта“, предава ТАСС. Около 100 души са евакуирани от залата от пожарникарите, които работят на терен.

Спасителите все още работят, за да свалят хората, които са се качили на покрива на комплекса, според Главното управление на Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация.

Според Кремъл руският президент Владимир Путин е бил информиран за атаката и мерките на място.

По-рано този месец посолството на САЩ в Русия заяви, че „следи съобщения, че екстремисти имат непосредствени планове да атакуват големи събирания в Москва“, включително концерти. Посолството предупреди американските граждани, които пребивават на територията на Русия, да избягват големи събирания.

В реч във вторник пред Федералната агенция за сигурност на Русия Путин определи предупрежденията на САЩ за потенциални терористични атаки в Москва като „провокативни“. Руският президент коментира, че „тези действия приличат на откровено изнудване и намерение да се сплаши и дестабилизира нашето общество“.

Украйна отрича участие в атаката, руснаци не вярват на съобщението на "Ислямска държава"

Украйна, която е във война с Русия вече повече от две години, отрече да има каквото и да е участие в атаката. „Украйна никога не е прибягвала до използването на терористични методи“, пише съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк в публикация в социалната платформа X. Той изразява увереност обаче, че Русия ще използва атаката, за да оправдае продължаващия конфликт и да разшири операциите като част от „военната пропаганда“ в Украйна.

Според разследващия руски сайт „Медуза“ в Русия много хора смятат, че съобщението на „Ислямска държава“ е фалшиво. Редица канали в Telegram отбелязват, че в съобщението е използван шаблон, който терористичната група вече не използва.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев коментира в „Телеграм“, че Русия ще открие и унищожи висши украински служители, ако те са свързани с нападението край Москва. "Ако се установи, че това са терористи на киевския режим ... всички те трябва да бъдат намерени и безмилостно унищожени като терористи", пише Медведев.

Международните реакции

Говорител на Европейския съюз (ЕС) коментира атаката, като посочва, че е блокът е "шокиран и ужасен" от нападението. Брюксел осъжда нападенията срещу цивилни граждани и допълва, че „мислите ни са с всички засегнати руски граждани“.

Франция настоява за пълно разследване на „отвратителното“, според Париж, нападение. "Кадрите от Москва тази вечер са ужасяващи. Мислите ни са с жертвите и ранените и с руския народ", посочва се в публикация на френското Министерство на външните работи в Х.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби, цитиран от „Ройтерс“, посочва, че „изображенията са трудни за гледане“, а премиерът на Италия Джорджа Мелони коментира, че „ужасът от клането на невинни цивилни в Москва е неприемлив. Твърдо и пълно осъждаме този отвратителен терористичен акт“.

Германското външно министерство, както и съпругата на починалия в наказателна колония опозиционен лидер Алексей Навални – Юлия Навалная, изразяват съболезнования към семействата на жертвите.

Републиканският сенатор в САЩ Мит Ромни коментира, че „убийството на цивилни е подло и зло, независимо от извършителите – Путин срещу украинците и терористи срещу руснаците. Днешното клане в Москва е трагедия“.

Испания заяви, че е "шокирана" от нападението, както и че "осъжда всякакви форми на насилие". Испанското външно министерство изразява солидарност с жертвите, техните семейства и с руския народ, посочва се в публикация на ведомството в платформата X.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 23.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
aldy
преди 1 месец
Това е лъжа. Вече доказана. И потвърдена от чуруликащите славейчета, спипани от ФСБ. Следите водят към ГРУ и цялата престъпна *** зад 404.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още