IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терористичен акт близо до Москва отне живота на 40 души, други 100 са ранени

Все още никоя групировка не е поела отговорност за атаката

22:43 | 22.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Най-малко 40 души бяха убити и над 100 ранени, след като въоръжени мъже в камуфлажно облекло откриха огън с автоматични оръжия по хора на концерт в Crocus City Hall край Москва, съобщи руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), цитирана от Ройтерс.

В една от най-кървавите подобни атаки в Русия от години най-малко петима въоръжени мъже се виждат в публикувани в интернет видеа. Нападателите са стреляли многократно по крещящи цивилни, свити в концертната зала, докато рок група от съветската епоха, „Пикник“, се подготвя да свири.

Други видеозаписи показват как мъжете стрелят по хора под табела, на която е изписано името на залата. Виждат се хора, които лежат неподвижно в локви кръв пред залата.

Всички билети в концертната зала с 6200 места са били разпродадени. Държавната информационна агенция ТАСС цитира ФСБ, основният наследник на КГБ от съветската епоха, според която 40 души са били убити и над 100 ранени.

След първите изстрели хората започват да се блъскат, като бягат хаотично към ескалаторите, разказват свидетели.

В някакъв момент покривът на залата започва да гори, като към небето се издигат кълба черен дим.

На мястото на атентата пристигат множество коли от „Бърза помощ, както и хеликоптери, които правят опит да потушат пламъците. Евакуирани са около 100 души, съобщават руските медии.

Следва втори взрив, като има съобщения, че някои от въоръжените лица са се барикадирали в сградата.

Засега не е ясно кои са нападателите. Все още никоя групировка не е поела отговорност.

Преди две седмици посолството на САЩ в Русия предупреди , че "екстремисти" имат планове за атака в Москва.

То издаде предупреждението си няколко часа след като ФСБ заяви, че е осуетила нападение срещу синагога в Москва от клетка на сунитската мюсюлманска групировка "Ислямска държава".

Президентът Владимир Путин, който в неделя беше преизбран за нов шестгодишен мандат, изпрати хиляди войници в Украйна през 2022 г. и многократно предупреди, че различни сили - включително Запада - се стремят да посеят хаос в Русия.

Путин все още не е коментирал публично атаката.

Засегната е националната сигурност

Русия затегна сигурността на летищата и гарите и в цялата столица - огромна градска зона с над 21 милиона души.

Руското външно министерство заяви, че това е "кървава терористична атака".

„Цялата световна общност е длъжна да осъди това чудовищно престъпление“, заяви говорителят на външното министерство Мария Захарова. „Всички усилия са насочени към спасяването на хората“.

Белият дом обяви в петък, че изображенията на стрелба в руската столица са трудни за гледане.

"Кадрите са просто ужасни и просто трудни за гледане и мислите ни очевидно ще бъдат с жертвите на тази ужасна, ужасна стрелба", изтъква говорителят на Белия дом Джон Кърби.

Той посочи, че "към момента няма индикации Украйна или украинци да са замесени в стрелбата".

Захарова попита как САЩ знаят това и каза, че Вашингтон трябва незабавно да предаде всяка информация, която има, на Москва или да спре да прави подобни изявления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още