IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Очакванията за лихвите, а не геополитиката са водещи за пазарите

Убежищата за инвеститорите при геополитическа несигурност остават американските ДЦК, твърди Николай Майстер

19:41 | 15.04.24 г.

Реакцията на пазарите вследствие на ескалацията на конфликта между Израел и Иран е много по-слаба, отколкото някои анализатори очакваха. Това каза Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него най-вероятно това се дължи на ефекта от очакванията за много по-тежка атака. "Пазарите в Европа и в САЩ много повече се влияят от очакванията за лихвите и от икономическото състояние на отделни пазари, отколкото от геополитическата обстановка“, отбеляза Майстер.

"Очакванията бяха за много по-голяма ескалация и тези очаквания остават, но не са толкова силни", посочи той, визирайки изказванията, че Иран смята с последната атака да приключи случая, а САЩ настоява Израел да не отговаря. „Това по-скоро деескалира ситуацията", посочи събеседникът. 

По тази причина според него и очакванията за поскъпване на петрола не са се сбъднали.

Той добави, че един силен шок от покачване на цените на петрола би могъл да доведе до нестабилност в икономиката, но тя би била за кратко. По думите му централните банки са свикнали да реагират на шокови цени.

Що се отнася до златото като актив убежище Майстер отбеляза, че то много повече се влияе от очаквания за инфлацията. А убежищата за инвеститорите при геополитическа несигурност остават американските ДЦК.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още