IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои теми са важни за българите във вота за евродепутати

Надявам се кампанията "Използвай гласа си" да изиграе своята роля, тъй като българите са малко разочаровани от демокрацията, посочи Теодор Стойчев

14:29 | 19.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Данните на "Евробарометър" показват, че огромна част от останалите европейски граждани посочват геополитическата обстановка като най-важен фактор да се гласува на евроизборите. В България осъзнаването на важността на геополитическата ситуация е по-слабо. Този коментар в Bulgaria ON AIR направи ръководителят на бюрото на Европейския парламент в София Теодор Стойчев по повод проучването, според което половината от българските граждани ще гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент.

"Това са прогнозни данни и бих бил много доволен на 50%. Важно е, че изборите ще бъдат „2 в 1“, но и да говорим, че не са само парламентарни. Избирайки нашите представители в ЕП, определяме накъде ще тръгне ЕС в следващите пет години",  посочи Стойчев.

Той напомни, че от Европейския съюз искаме да подобри живота на всички български граждани. „Хората основно очакват и мир – основата в създаването на ЕС. Надявам се в България да започнем да мислим малко по-глобално за предизвикателствата пред нас. Цялостното осъзнаване на геополитическата обстановка е по-слабо в българските граждани“, отбеляза ръководителят на бюрото на ЕП в София.

По думите му сред най-важните теми са икономическият растеж в ЕС и как се напредва по зелената сделка и дигитализацията. Теодор Стойчев посочи, че акцент ще е изкуственият интелект и как той се регулира.

Според него младите българи приемат членството ни в ЕС за даденост. „Целият техен съзнателен живот е минал в ЕС. На тях да им обясняваш за опашки за визи и трудности да учиш в чужди университети е нещо абсолютно неразбираемо. Осъзнават добре ползите, но смятат всичко това за даденост и не го свързват задължително с участие на избори. България има огромна полза от членството в ЕС. Получаваме много повече от това, което даваме като вноска“, подчерта Стойчев.

Той се надява, че кампанията "Използвай гласа си", която призовава за гласуване на изборите, ще изиграе своята роля, тъй като "българите са малко разочаровани от демокрацията".

Кои теми излизат в дневния ред на Европа за сметка на Зелената сделка? Ще  успеят ли популярните изпълнители в концерта довечера да мотивират младите хора да гласуват?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още