IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евробарометър: Половината от българите ще гласуват на евровота

41% от българските граждани биха желали Европейският парламент да играе по-важна роля, сочи проучване

11:13 | 17.04.24 г.
Автор - снимка
Автор
Снимка: Getty
Снимка: Getty

50% са българските граждани, които ще гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент на 6-9 юни. Това показват данните от проучване на "Евробарометър", проведено между 7 февруари и 3 март във всички страни членки на ЕС. Отчита се намаление от 1 процентен пункт спрямо есента на 2023 г. и със 7 процентни пункта в сравнение с 2019 г., което представлява най-ниската стойност сред държавите членки наред с Естония (52%).

Общият процент на гражданите от ЕС, заявили, че ще дадат вота си за Европарламент, е 71%.

60% от анкетираните във всички страни членки заявяват, че са заинтересовани да гласуват през юни, което е с 3 процентни пункта увеличение в сравнение с есента на миналата година и 11 процентни пункта в сравнение с 2019 г. Делът за България по този показател е 40%, като бележи ръст от 1 процентен пункт в сравнение с есента на 2023 г. и с 5 процентни пункта в сравнение с 2019 г.

Осем от десет анкетирани европейци са съгласни, че гласуването е още по-важно в настоящия геополитически контекст. 62% от анкетираните в България са на същото мнение, което поставя страната на последно място сред държавите членки.

81% от гражданите на ЕС имат положителна или неутрална представа за Европейския парламент, докато само 18% са с отрицателни нагласи. Мнозинството от гражданите в Общността - 56%, би искало Европарламентът да играе по-важна роля.

Данните за България сочат, че 77% от гражданите имат положителна или неутрална представа за Европейския парламент, а 41% от българските респонденти биха желали Европейският парламент да играе по-важна роля.

Европейските граждани биха искали борбата срещу бедността и социалното изключване - 33%, както и подкрепата за общественото здраве - 32%, да бъдат основните въпроси, които да се обсъждат по време на предизборната кампания. Същите приоритетни въпроси поставят и българските респонденти, като процентът им е съответно 48% и 34%. Гражданите на ЕС поставят отбраната и сигурността като първи приоритет при укрепването на позицията на ЕС в световен мащаб с 37%. За българите от първостепенно значение е фокусът върху енергийните проблеми - 35%, а отбраната идва на трета позиция с 31%.

71% от европейците са съгласни, че членството в ЕС е от полза за тяхната страна. Малко над половината от българските респонденти - 52 на сто, са на мнение, че членството в ЕС е от полза на страната ни, което поставя страната на последно място сред страните членки.

Четирима на всеки десет европейски граждани заявяват, че ролята на ЕС е станала по-важна през последните години, а 35% смятат, че тя е непроменена, а 22% - че е намаляла. На национално равнище относителното мнозинство в 15 държави смята, че ролята на ЕС в света е станала по-важна през годините, като делът им достига 67% в Швеция, 63% в Португалия и 60% в Дания. В другия край на скалата са словенските и чешките граждани, които са най-склонни да посочат, че ролята на ЕС е станала по-маловажна (съответно 32% и 30%). Данните за България сочат, че 32% от респондентите смятат, че ролята на ЕС е станала по-важна през последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още