IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анета де ла Мар Икономова: Европейската миграция в Латинска Америка създаде културното разнообразие в обществото

На какво ни учат книгите, създадени на испански език, коментира университетският преподавател по време на международния панаир в Богота

21:58 | 19.04.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европейската миграция в Латинска Америка е толкова голяма, че помага за създаването на това много разнообразно, смесено общество в биологично и културно отношение. Това мнение изрази в рубриката „Латинска Америка“ на предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Анета де ла Мар Икономова, историк и анализатор на международни отношения от Университета Екстернадо де Колумбия, във връзка с откриването тази седмица на международния панаир на книгата в Богота, който води началото си преди 46 години.

Експертът отбеляза, че писането на книги на испански език го превръща в световен език, не само на хората, които го говорят като майчин, но и на хора, които го учат.

Над 100 млн. души го използват като втори език, който се появява в живота им, разказа Анета де ла Мар Икономова и допълни, че испанският език е на второ място в света като майчин език на 500 милиона души. „Той е третият най-използван език в интернет и езикът, на който се пишат най-много книги“, обясни какво е значението на литературата в испаноговорящия свят и посланията, които изпраща силата на испанския език Икономова.

Тя е убедена, че през испанската култура, но най-вече през езика, се създава връзка между Испания и Латинска Америка. „Защото езикът никога не е само език, той е жива култура. Има една революция, която е не просто връщане към природата, а разбиране на начина, по който да живеем с нея, без да я унищожаваме – да я слушаме, и да я пазим“, обърна внимание как се вписва темата "Да четем природата" на изложението за книги в Богота де ла Мар Икономова.

Тя подчерта, че не са верни твърденията, че джунглата изчезва. И допълни, че представянето на Колумбия също свързва богатството на държавата с природата – джунглата и планините. „Темата е представена и от страната гост – Бразилия“, съобщи Де ла Мар Икономова и обобщи, че затова на международния панаир на книгата е толкова голямо присъствието на гости от 25 държави, ще има над 200 различни мероприятия и хиляди представяния на книги – литература и научни издания.

Университетският преподавател посочи, че книгата, която ще бъде в центъра на тазгодишното издание на книжния панаир е "Въртоп" на Хосе Еустасио Ривера, от чието първо издание се отбелязват сто години. За значението на този роман в латиноамериканската култура Де ла Мар Икономова каза, че романът става известен в началото на 20 век, но „прочитът винаги е бил свързан с реалната обстановка в Колумбия“, а действието се развива в джунглата, където се срещаме със съдбата на индианците, които са избивани в каучуковите плантации.

"Темата за избиването на индианското население в каучуковите плантации не е била разглеждана преди това, защото дори и самата държава не си е давала сметка за това, което се случва. Бразилия, Венецуела, Перу, Колумбия – загубват част от собственото си население именно в тази треска за каучука, която се развива през 1890-1920 година. Но писателят създава уникално произведение, четено по различни начини. През последните години се потърси нов прочит на това произведение, за това каква е съдбата на индианците и какво казват самите те за себе си“, коментира Де ла Мар Икономова.

Тя разказа, че индианците никога не са загубили своите познания как да живеят в джунглата, да използват природата не само като средство за живот, но да имат възможността да пазят и всички медицински познания, всички идеи, с които природата ги обогатява. „Това е една мъдрост, която се предава през времето, но западната цивилизация смята, че това са изостанали разбирания и е било много трудно да се изкарат на бял свят“, заяви историкът, познавач на международните отношения.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още