IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще задържи ли властта президентът на Венецуела Николас Мадуро след изборите?

Очаква ли се трансформация в държавите от Латинска Америка с работещи алтернативи за управление, коментира Стоил Цицелков

19:40 | 29.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро може да задържи властта си, използвайки влиянието си върху изборната система. На предстоящите избори може да се повтори сценарият от предишните избори, на които авторитарният лидер отстрани опозицията с различни методи на властта, прогнозира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка.

„Социологическите проучвания показват, че Николас Мадуро би загубил драматично при една силна фигура от опозицията“, посочи той. И припомни, че опозиционният кандидат Корина Мачадо бе отстранена по недоказани обвинения в корупция, а опозиционната коалиция така и не успя да регистрира кандидат, след като кодът за регистрация за изборите в онлайн платформата не проработи.

„Дни след изтичане на крайния срок бе регистриран опозиционният кандидат Едмундо Гонсалес, за който се спекулира, че е селектиран от самият Мадуро“, съобщи Цицелков. Според него това дава надежди, тъй като по закон опозицията има право да смени кандидата си впоследствие. „Но трябва да се намери подходящ кандидат, който няма да бъде атакуван от Мадуро и който има шанс да го победи“, подчерта политическият анализатор.

По думите му САЩ и голяма част от държавите в Латинска Америка изразиха критики към развиващата се ситуация във Венецуела. Цицелков обясни, че заради сложните  геополитически отношения на изборите като международни наблюдатели може да има само мисия на Европейския съюз.

„Венецуела се позиционира на една капсулирана ос с Никарагуа и Куба, но проблемите в трите държави показват, че това няма да продължи дълго. С помощта на парите от износ на петрол Мадуро финансово поддържаше двете държави, но това спря, заради трусовете в самата Венецуела, коментира анализаторът. – Все по-трудно ще издържи тази ос. Интересно е, че дори колумбийският президент Густаво Петро е много критичен вече и каза, че има сериозни съмнения към това, което се случва.“

Стоил Цицелков смята, че нужната трансформация в региона ще дойде, като се предложат работещи алтернативи за управление. „Европа все още възприема тези държави за износителки на необработени суровини, от което Западът печели“, отбеляза той и се надява международна общност да преосмисли търговските си взаимоотношения, за да не продължи безкрайно дълго властта на „този самоизолирал се режим“.

Защо въпреки посещението на френския президент Еманюел Макрон в Бразилия не се наблюдава напредък в отношенията между ЕС и Латинска Америка? Ще успее ли Мадуро да задържи облекчението за свободна търговия с петрол след изборите?

Целия коментар гледайте във видео материала Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още