IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли Колумбия да направи проучвания за добив на петрол и газ?

Какви са изгледите президентът на латиноамериканската страна Иван Дуке да запази поста си, коментира д-р Анета де ла Мар Икономова

10:36 | 19.04.22 г.
Ще успее ли Колумбия да направи проучвания за добив на петрол и газ?

Президентът на Колумбия Иван Дуке даде заявка за мащабни проучвания за газови и петролни находища, но в момента е изправен пред избори, обвинения в корупция и дебати за шистовия газ у дома, които могат да възпрепятстват плановете му. Този коментар в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria направи преподавателят в Университета Екстернадо де Колумбия д-р Анета де ла Мар Икономова.

Според нея колумбийците са много добри в обещанията, но не и в изпълнението им.

По думите ѝ опасно е да се разчита на обещанията в следващите 3-4 години напред, защото страната изпитва проблеми с корупцията, с престъпността, а държавната власт не се простира до всички места в Колумбия.

Д-р Анета де ла Мар Икономова припомни, че в Колумбия имаше голям дебат дали трябва да се добива шистов газ и на практика в момента това е забранено.

Тя смята, че президентът Дуке използва геополитическата ситуация, за да прокара шистовия газ и да разшири добива на изкопаеми горива като петрола и въглищата. Заради войната на Русия в Украйна търсенето се е увеличило и това дава отражение и в Колумбия.

„Изнасят се много усилено въглища не само за САЩ, но и за Европа и Турция“, посочи Анета де ла Мар Икономова. Тя разкри, че въпреки това правителството на президента Дуке се сблъсква с много предизвикателства в Колумбия.

На 29 май предстоят избори, а опозиционният „Исторически пакт“ набира сериозна популярност насред корупционните скандали на Дуке.

„От това, което беше обещано, се случи много малко, коментира проф. Икономова и посочи, че министърът на комуникациите трябваше да осигури интернет за цялото население извън големите градове, за да могат децата да учат дистанционно. "Парите обаче бяха откраднати, а самият министър избяга, за да не бъде съден.“

Според нея водачът на „Историческия пакт“ Густаво Петро има голям шанс да спечели изборите и да стане президент. Изходът от изборите ще бъде много важен и за бъдещите взаимоотношения с Венецуела, която разполага с огромно петролни ресурси и наскоро се върна във фокус след посещение от делегация на САЩ.

„Опитите за преговори с Мадуро са голям шамар за Колумбия. След толкова години официални твърдения от страна на САЩ, че не могат да се водят преговори с правителство, което не защитава човешките права, където демокрацията е пострадала през последните десет години, те предпочетоха да разговарят с Венецуела и пренебрегнаха партньорите си в района“, потвърди Икономова.

Каква е геополитическата позиция на Колумбия в региона? Има ли готовност латиноамериканската страна да снабдява Европа с петрол и газ? Какви са перспективите пред латиноамериканската страна във взаимоотношенията с администрацията на Джо Байдън? Настъпва ли промяна във веригите доставки на храни в Латинска Америка? Засегнати ли са латиноамериканските страни от войната в Украйна?

Целият материал може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости от предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още