IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията във Венецуела избира кандидат, който да се противопостави на Мадуро

Бившият депутат Мария Корина Мачадо е категоричният фаворит сред десетте кандидати, въпреки че ѝ е забранено да заема обществена длъжност

16:40 | 21.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Политическата опозиция във Венецуела ще избере в неделя кандидата, който ще се опита да сложи край на четвъртвековното социалистическо управление на изборите през 2024 г. 

Бившият депутат Мария Корина Мачадо е категоричният фаворит сред десетте кандидати, въпреки че ѝ е забранено да заема обществена длъжност.

Някои участници акцентираха върху риск от хаос и ниската избирателна активност, след като организаторите отказаха техническа подкрепа от избирателната власт. Избирателите може да се затрудняват да идентифицират избирателните центрове след непрекъснати промени и към петък свидетелите не са получили пълномощия, според опозиционната партия „Демократично действие“.

Предварителните избори се провеждат дни след като президентът Николас Мадуро подписа споразумение за по-справедливи условия на вота през следващата година в замяна на облекчаване на икономическите санкции от САЩ.

Който и да спечели, се очаква да се изправи срещу 60-годишния Мадуро, когато той се кандидатира за трети шестгодишен мандат догодина, и може също да бъде нова обединяваща сила за фрагментираната опозиция.

Лидерството на Мачадо

56-годишната Мачадо, която описва себе си като центристка, е фаворит. Едно скорошно проучване установява, че я подкрепят 87% от тези, които възнамеряват да гласуват или вероятно ще гласуват.

Въпреки това тя е изправена пред сериозни пречки да стане президент. Правителството на Мадуро ѝ забранява да напуска страната и през юни постанови, че тя няма право да заема публична длъжност. Мачадо казва, че дисквалификацията е безсмислена и се надява, че победа този уикенд ще принуди Мадуро да отмени забраната.

Мачадо иска да съживи разрушената икономика на Венецуела чрез благоприятни за пазара политики и широкоразпространена приватизация, включително на ключовия петролен сектор. Тя също така ще се стреми да обедини огромната купчина дългове на Венецуела в една облигация.

Нито един от другите кандидати не е толкова близо, изтъква местната социологическа агенция Delphos. Кандидатът на партията „Демократично действие“ Карлос Проспери, също бивш депутат, е на второ място с 2,1% подкрепа сред тези с голяма вероятност да гласуват.

Съюзник на Мадуро

Опозицията реши да финансира и проведе първичните избори сама, след като правителството обяви промени в избирателния орган. Те включват назначаването на Елвис Аморосо, близък съюзник на Мадуро, за президент на организацията. Аморозо беше отговорен за недопускането на кандидати на ключови опозиционни лидери, включително Мачадо.

Решението първичните избори да се организират самостоятелно породи съмнения относно процеса и резултатите от него. Гласуването няма да използва машини или традиционни центрове за гласуване, а вместо това ще разчита на хартиени бюлетини и непознати пространства за избирателите, вариращи от градски площади до паркинги и частни домове, предоставени доброволно от венецуелци.

Организаторите се придържат към решението си, след като отхвърлиха късното предложение за подкрепа от страна на избирателните органи този месец поради страх от политическа намеса. Те казват, че са осигурили повече от 3000 места с приблизително 5000 маси за гласуване. Комитетът казва, че е обучил десетки хиляди доброволци за целта.

Ниска избирателна активност

Последните проучвания показват, че едва 1,5 милиона души ще гласуват в неделя, почти половината от броя, участвал в първичните избори на опозицията през 2012 г. Въпреки усилията да се популяризира вота, правителството на Мадуро блокира уебсайт, който информира гражданите къде да гласуват.

Разчитането на обществени пространства може също така да обезсърчи гласоподавателите в по-бедните квартали, където поддръжниците на правителството използват контрола си върху храната и финансовите субсидии, за да възнаграждават лоялните и да наказват противниците.

Избирателните центрове ще работят от 8 до 16 ч. или до изчерпване на гласоподавателите. Група национални организации ще наблюдават процеса. Частичните резултати ще бъдат публикувани в неделя вечерта, съобщиха от организационния комитет.

Преговори

Тази седмица правителството и коалиция от опозиционни групи подновиха преговорите, имащи за цел да осигурят по-конкурентна президентска надпревара през следващата година.

Като жест на добра воля Министерството на финансите на САЩ издаде шестмесечен лиценз, разрешаващ трансакции, включващи венецуелски петрол и газ. То също така отмени забраната за вторична търговия с някои венецуелски държавни облигации и дългови и капиталови инструменти, емитирани от държавната петролна компания Petroleos de Venezuela SA.

Все още остава обаче въпросът дали Мадуро ще отстъпи на исканията за дълбоки избирателни реформи, които биха позволили на опозицията да се конкурира честно, пише анализаторът на Teneo Никълъс Уотсън. Той може да не е склонен да направи това в момент, когато икономиката е слаба, самият Мадуро е непопулярен и Мачадо стимулира подкрепата, изтъква Уотсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 21.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още