IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отмениха някои санкции срещу производители на петрол и злато във Венецуела

Мярката е в знак на добра воля след сделка на президента Мадуро с опозицията

10:33 | 19.10.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ отмениха санкции срещу секторите за производство на петрол, газ и злато на Венецуела и вдигнаха някои ограничения върху търговията с облигации, изразявайки увереност, че президентът Николас Мадуро е готов да се изправи пред опозицията в открити избори, съобщава Bloomberg.

Като жест на добра воля, след като правителството на Мадуро започна преговори с някои членове на опозицията, американското министерство на финансите заяви в сряда, че е издало 6-месечни лицензи за трансакции, включващи компаниите от петролния и газов сектор на Венецуела. Също така се разрешават и сделки с Minerven, държавната венецуелска компания за добив на злато. Вдига се и забраната за вторична търговия на някои държавни венецуелски облигации, както и дълг и ценни книжа, издадени от държавната петролна компания Petroleos de Venezuela SA.

С решението си Вашингтон залага, че Мадуро – дългогодишен критик на американските политики, който разчисти със сила протестите срещу 10-годишното си управление, е готов да се промени, след като санкциите допълнително осакатиха икономиката на страната.

„Намираме се в нова ера за Венецуела“, каза Мадуро по държавната телевизия в сряда. „Готови сме за нова ера със САЩ, на уважение, равенство и напредък“, коментира още той.

Американските власти направиха отстъпките, след като бе постигнато политическо споразумение от правителството на Мадуро и фракция от опозицията в Барбадос във вторник. Мерките са „в съответствие с политиката на американски санкции, в отговор на тези демократически развития“, посочват от финансовото министерство във Вашингтон.

След издаването на лицензите Мадуро освободи петима политически затворници, включително бившия депутат Хуан Рекесенс и журналиста Роланд Кареньо, става ясно от списък, публикуван в полунощ от представителя на опозицията Херардо Блайде.

В рамките на споразумението САЩ очакват от Венецуела да възстанови до ноември политическите права на всички кандидати, които са получили забрана за участие в президентските избори догодина, става ясно от представител на американската администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
melon
преди 6 месеца
Добра новина за цените на горивата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
0pk
преди 6 месеца
Айде и тия почнаха със знаците на добра воля. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още