IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоил Цицелков: За първи път жена ще стане президент на Мексико

Изборите в САЩ ще са от голямо значение за управлението на страните от Латинска Америка, посочи политическият анализатор

20:54 | 05.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Годината ще бъде интересна и наситена за политическия живот на Латинска Америка, където се очаква провеждането на няколко важни избори. За няколко страни те ще са със значими последици. Това прогнозира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка.

„В Латинска Америка сме свикнали да виждаме много неочаквани обрати. Имаше една вълна, която започна през 2018 г. с избирането на Лопес Лабрадор за президент на Мексико, когато от 22 държави в 21 спечелиха нови кандидати, различни от управляващата партия – ново правителство с нова посока. Нарекохме я „розова вълна“, защото повечето лидери, макар да не се обявяват като леви, те са с много либерални политики“, обясни той.

По думите му в Мексико президентът Лопес Лабрадор няма право да се кандидатира за нов мандат и издига приближен кандидат. „Интересното е, че двамата кандидати на изборите са жени, което означава, че Мексико ще има първата си жена президент. Това отправя силно послание към жените-избиратели, след като знаем, че в Латинска Америка жените не участват толкова активно в политическия процес, колкото мъжете", посочи анализаторът. Той потвърди, че очакванията към тези две кандидатки са огромни и трудно може да се предвиди изходът от това състезание, „но новината наистина е, че ще има жена президент в Мексико“.

Що се отнася до избора на президент и парламент в Ел Салвадор на 4 февруари, Цицелков смята, че провеждането на избори е съпроводено със спорни законодателни маневри. Той обясни, че сегашният президент Найиб Букеле няма право на нов мандат, но успява да издигне кандидатурата си. Анализаторът потвърди, че въпреки трудностите при осигуряването на ред в Латинска Америка, президентът се е справил с овладяването на престъпността, след като в затвора се намира около 2% от възрастното население на страната, свързано с престъпления, въпреки нарушаване на човешките права.

„В Никарагуа се наблюдава крайно ляв авторитарен режим, който се опитва да забрани католическата църква и да наложи свое знаме вместо националното. В страната постоянно биват арестувани свещеници, като арестите надхвърлят 770“, разкри особености на управлението на някогашния борец за свободата на Никарагуа Даниел Ортега Цицелков.

Той разкри, че на избрания миналата година президент на Гватемала Бернардо Аревало му е трудно да върши работата си, заради овладените институции от главния прокурор и бившите управляващи.

„Изборите в Мексико, Никарагуа, Ел Салвадор и Еквадор – тези страни ще определят демократичното управление в региона – дали ще се спази общественият договор или ще продължи преизбирането на авторитарни режими“, коментира какви са нагласите и тенденциите на управлението на латиноамериканските страни Стоил Цицелков.

Той е убеден, че изборите в САЩ ще са от голямо значение за региона, особено за прозападно настроените държави в Латинска Америка.

Ще получат ли избирателите популистки кампании? Защо не стихват протестите в Перу? Ще продължи ли натискът върху американската граница от мексикански мигранти?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още