IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уругвай и Аржентина разказват две напълно различни икономически истории

силните, независими институции и политическата стабилност са помогнали уругвайската икономика да е в доста по-различна ситуация от по-големия си аржентински съсед за разлика от миналото

13:36 | 22.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Tomas Cuesta/Getty Images
Снимка: Tomas Cuesta/Getty Images

Диего Лабат, управител на Уругвайската централна банка, се чувства удобно в стола си. Уругвайската инфлация е на най-ниското си равнище от близо две десетилетия, местната валута е една от най-силните в региона, а страната е начело на регионалния проект за намаляване на лихвите, пише Ройтерс в материал, цитиран от БТА.

Това е в рязък контраст със случващото се точно от другата страна на устието на Рио де ла Плата в Буенос Айрес, където инфлацията удари 124 на сто през август, най-високата от 1991 г., валутата се срива, а обемът на нетните валутни резерви е в червена територия.

Това е знак и за тектоничното разместване през годините: силните, независими институции и политическата стабилност са помогнали уругвайската икономика да е в доста по-различна ситуация от по-големия си съсед за разлика от миналото, когато икономиките на двете страни се "издигаха" и "падаха" в тандем.

"Уругвай си написа домашното", заяви пред Ройтерс 53-годишният Лабат от офиса си близо до оживеното пристанище на Монтевидео, добавяйки, че страната е била доста по-податлива на икономически удари, отколкото Аржентина, само преди няколко десетилетия.

През 2002 г. задвижваната от малки ферми икономика на Уругвай бе пострадала от затваряния на банки, висока безработица и все по по-голяма бедност по време на унищожителната финансова криза в Аржентина, заради пряката връзка между финансовите системи на двете страни, която обаче оттогава е отслабнала.

"В миналото проблем в Аржентина, означаваше и проблем в Уругвай", каза Лабат. Аржентина бе вторият най-голям търговски партньор на Уругвай. Понастоящем се нарежда на четвърто място след Китай, Бразилия и ЕС.

"Днес проблем в Аржентина не означава и проблем тук", коментира уругвайският гуверньор.

Противоположните съдби на двете страни са очевидни. Равнището на годишната инфлация в Уругвай е било 4,1 на сто през август, най-ниското от 2005 г. и по-малко от една трета от регистрираните 12,4 на сто в Аржентина през същия месец.

Уругвайското песо, което е имало подобна на аржентинското стойност през 2018 г., сега ви носи почти 10 пъти повече долари по официалния курс и близо 20 пъти повече в действителност заради това, че повечето аржентинци търгуват на паралелни пазари, тъй като официалният достъп до долари е силно ограничен.

Според прогнозите нетните резерви на Аржентинската централна банка също ще са в червена територия, което ще навреди на възможността страната да извършва плащания, докато тя се бори да запази споразумението за 44 милиарда долара от Международния валутен фонд (МВФ). Междувременно Уругвай е останал стабилен с около 8 милиарда долара нетни резерви.

По-ниската инфлация в Уругвай и стабилната валута са позволили на централната банка да намали лихвите до 10 на сто, като ново намаление може да се очаква на идното заседание по паричната политика през октомври.

Това може да помогне да се компенсира свързаното със сушата забавяне, заради което икономическата дейност се е свила с 2,5 на сто през второто тримесечие спрямо предходната година. Лабат е уверен в икономическото възстановяване на страната си през 2024 година.

В същото време основната лихва в Аржентина е намаляла до 118 на сто, което възпрепятства растежа и отпускането на кредити и води страната към рецесия.

Лабат заяви, че "силна и отчитаща растеж Аржентина" е по-добра опция за Уругвай, но подчерта тенденции като спада на дела на чуждестранните банково депозити – много от тях от Аржентина – в страната . Общият брой на чуждестранните депозити е намалял до 8 на сто от всички депозити, спрямо пика си от 41,5 на сто през 2001 година, сочат данните на централната банка.

"Властва песимизъм относно Латинска Америка", каза Лабат и добави: "Уругвай обаче е пример за това как по-добрите институции могат да променят икономиката".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 22.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още