IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международният съд нареди на Израел да прекрати офанзивата в Рафах

Финансовият министър на Израел заяви, че страната не приема решението

17:42 | 24.05.24 г.
Науаф Салам, председател на Международния съд на ООН, снимка: БГНЕС/ЕПА
Науаф Салам, председател на Международния съд на ООН, снимка: БГНЕС/ЕПА

Израел трябва незабавно да спре военната си офанзива и всички други действия в южния град Рафах в Газа, реши Международния съд на ООН, съобщава Ройтерс.

Съдът постановява още, че Израел трябва да отвори границите на Рафах между Газа и Египет, за да позволи доставката на хуманитарна помощ. Освен това Израел трябва да осигури достъп на разследващите до обсадения район и да докладва за напредъка си в рамките на месец.

Според точната формулировка Израел трябва „незабавно да спре военната си офанзива и всички други действия в провинция Рафах, които могат да причинят на палестинската група в Газа условия на живот, които биха могли да доведат до нейното пълно или частично физическо унищожение". Международният съд няма правомощия да налага изпълнение на решението.

То беше прието в състав от 15 съдии с 13 на 2 гласа, като против гласуваха Уганда и Израел.

Израелският министър на финансите Бецалел Смотрич, лидер на една от националистическите религиозни партии в коалиционното правителство на министър-председателя Бенямин Нетаняху, заяви, че искането Израел да спре войната срещу ислямисткото движение „Хамас“ е равносилно на искане Израел да реши да спре да съществува. Той посочи, че страната няма да приеме това. 

Представител на „Хамас“, цитиран от Ройтерс, приветства решението, но смята, че не е достатъчно и призова за прекратяване на израелската офанзива на цялата територия на Газа.

Южна Африка подаде жалба в съда на 10 май с искане да бъдат взети допълнителни мерки срещу Израел, обвинявайки страната, че използва заповеди за принудителна евакуация в град Рафах, за да „застраши, а не да защити живота на цивилното население“. Жалбата беше част от по-голям иск, заведено от Южна Африка срещу Израел за извършване на геноцид над палестинците по време на продължилия вече седем месеца конфликт в Газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 24.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още