IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PepsiCo е спрял производството в Русия месеци след обещаното

Напитки на компанията, произведени през август тази година, са открити в страната от Ройтерс

14:00 | 20.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Американският гигант PepsiCo е спрял да произвежда Pepsi, 7UP и Mountain Dew в Русия шест месеца, след като заяви, че ще спре продажбите и производството там, след като Москва изпрати десетки хиляди военни в Украйна, предава Ройтерс.

Новината беше обявена от Pepsi, след като представители на Ройтерс са посетили десетки супермаркети, търговци на дребно и спортни центрове в Москва и на други места и са установили, че има кенове и бутилки на Pepsi с дати на производство от юли и август тази година от фабрики в Русия.

Най-скорошната дата на производство на продукт на Pepsi е от 17 август, допълва информационната агенция.

Американската компания твърди, че е спряла да прави концентрати за PepsiCola, Mirinda, 7Up и Mountain Dew в Русия.

„След това всички концентрати бяха изчерпани в Русия и производството спря“, коментира говорител на PepsiCo на 8 септември – първият публичен коментар по въпроса, откакто в началото на март компанията обяви, че спира производството, продажбите, промоционалните дейности и рекламата в Русия.

Говорителят твърди, че това е „в съответствие с изявлението, което направихме през март 2022 г.“. Въпреки това отказва да коментира, когато е помолен за актуална информация относно продажбите и дали те са били спрени.

Продължаващото производство означава, че газираните напитки все още са широко достъпни в Москва, а също и във Владивосток на изток и в Красноярск в Сибир, сочи проучването на Ройтерс.

Собственик на фитнес в Москва твърди, че е правил поръчка към Pepsi последно в средата на август.

Западът не е налагал санкции върху храни и напитки като част от по-мащабните си мерки, целящи да накажат Русия за действията ѝ в Украйна.

Но продължаващото наличие на продуктите на компанията подчертава сложността на оттеглянето от една от най-големите страни в света. Русия беше третият по големина пазар на базираната в Ню Йорк Pepsi, след Съединените щати и Мексико.

По-рано през лятото магазините в столицата продължаваха да разпродават запаси от чуждестранна бира, месеци след като пивоварите обявиха, че спират производството.

Производството на базирания в Атланта конкурент Coca-Cola също е продължило, след като през март компанията заяви, че ще спре дейността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още