IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Критик на Орбан иска да създаде независима медийна група в Централна Европа

Инвеститорът Золтан Варга купи миноритарен дял в полско издание и оглежда още възможности в Чехия и Словакия

08:02 | 10.01.24 г. 2
Инвеститорът Золтан Варга. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Инвеститорът Золтан Варга. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Унгарският предприемач и критик на Виктор Орбан Золтан Варга съобщи, че новото, проевропейско правителство в съседна Полша вече внася промяна в медийния пейзаж в страната, пише Bloomberg.

Варга купи миноритарен дял в издателя на влиятелния полски вестник „Жечпосполита“ през септември. Съобщението малко над месец преди важни избори може да намеси Варга в разгорещената предизборна кампания в Полша.

Но след като националистическата партия „Право и справедливост“ изгуби мнозинството си на изборите на 15 октомври, приливът бързо се обърна за независимите печатни медии в Полша, които страдаха от намаляващи рекламни приходи от държавни компании.

Варга сподели, че компанията му била потърсена в деня след изборите от държавна компания, която заявила, че „сме щастливи да работим отново“, каза той в интервю за Bloomberg в края на миналата година.

„Беше известен риск да обявя сделката точно преди изборите, но се оказа, че решението е било добро“, коментира Варга.

Покупката цели да разшири влиянието на Варга в Централна Европа, където инвеститорът има амбиции да консолидира притежанията си в единен независим медиен проект през идните три до пет години, съобщи той.

Компанията на предприемача Central Media Group, една от малкото независими медийни групи, които са останали в Унгария, има над 25 печатни издание и 19 онлайн медии, които всеки месец достигат до над половината от 10-милионното население на Унгария, съобщава компанията.

Колебливото начало на Туск

Варга отбеляза, че по-дългосрочната му амбиция е да получи по-силно присъствие в Полша, а също и в Чехия и Словакия. Ежедневникът „Жечпосполита“, който отразява бизнес и политика, си спечели репутация на издание, което остава над политическите спорове, след като „Право и справедливост“ затегна контрола върху независимите медии в осемгодишното си управление.

Издателят на вестника Gremi Media стана жертва на тези усилия, тъй като достъпът му до рекламни приходи от държавни компании беше почти изцяло прекратен, каза Варга. Той купи дял от 13,4% в Gremi от базираната в Амстердам компания Pluralis, която инвестира в медийни компании с подкрепата на продемократични фондове.

Стремежът на полския премиер Доналд Туск да реформира държавните медии, след като встъпи в длъжност на 13 декември, имаше колебливо начало. Решението да направи смени в ръководството на държавните медии предизвика поредица от протести от представители на „Право и справедливост“, които заявиха, че ходът съставлява атака срещу медиите.

Кабинетът на Туск постави държавните телевизия, радио и печатни медии – „Телевизия Полска“, „Полские радио“ и осведомителната агенция ПАП, в състояние на ликвидация в отговор на вето на президента Анджей Дуда, който е съюзник на „Право и справедливост“.

„Имаме по-малко надежда“

Варга заяви, че е ангажиран с експанзия в Централна Европа и допълни, че оглежда редица медии в региона, без да влиза в конкретика. Той посочи като добра възможност Словакия, където новоизбраният премиер Роберт Фицо заплаши да разформирова независими институции.

„Ако успеем да създадем позиции в тези страни, това ще бъде естествена стъпка от наша страна“, заяви Варга.

Но целта за централноевропейска група се натъква на предизвикателството пред изграждането на медийно присъствие в региона, който е фрагментиран от политически различия, национални интереси и различни степени на доверие от външен купувач, допълни той. Много зависи от улесняването на разпространението.

„Купуването на медии не зависи само от пари“, каза Варга, очертавайки значително различие между Унгария и Полша. Въпреки усилията на „Право и справедливост“ да заздрави властта си, предизборната кампания в Полша показа, че откритият дебат е жив, отбеляза той.

Орбан, от друга страна, има много по-строг контрол, който само ще се засилва през следващите месеци преди изборите за Европейски парламент.

„Разликата в сравнение с Полша е, че според мен ние имаме по-малко надежда – в Унгария няма никакъв дебат. За съжаление, нямаме човек като Туск“, коментира Варга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Медии и маркетинг виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Pomberto
преди 3 месеца
Медиите не трябва да празнуват Деня на независимостта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Tikva007
преди 3 месеца
*Критик на Орбан иска да създаде независима медийна група в Централна Европа* - Останаха ли още баламурници, които да вярват в наличието на *независими медии*?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още