IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Ирландия се върнаха на връхната си точка за първи път от 2007 г.

Недостатъчното предлагане е основна причина за поскъпването на жилищата в страната

10:41 | 16.08.22 г.
Покупката на дом е извън възможностите на много ирландци. Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg
Покупката на дом е извън възможностите на много ирландци. Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

Цените на жилищата в Ирландия са се върнали през юни към нива, невиждани от предизвикания от кредитирането пик през 2007 г. Бързото поскъпване на жилищата в страната този път според експерти се дължи на недостатъчното предлагане, а не толкова на прекомерно кредитиране, пише Ройтерс.

Цените на жилищата започнаха отново да растат преди десет години, четири години след спукването на балона, когато цените намаляха наполовина. Сега те са със 123% над нивото от 2013 г., когато Ирландия излезе от международната спасителна помощ, сочат данни на Централната статистическа служба.

Централната банка, която въведе едни от най-строгите ограничения за ипотечно кредитиране в еврозоната, съобщи през ноември 2021 г., че цените са около нивото, което се очаква въз основа на фундаменти като ръст на доходите.

Оттогава цените на жилищата нарастват рязко, като са се покачили с 14,1% на годишна база през юни спрямо 14,4% през май, макар че ръстът леко се забавя трети пореден месец. На месечна база ръстът е 1,2% и е най-високият от края на миналата година.

Но системата остава „много по-сигурна“, отколкото преди, коментира главният икономист на Goodbody Stockbrokers Дърмот О’Лиъри.

„Макропруденциалните правила са основна отличителна черта“, отбелязва той и посочва ограниченията, които свеждат ипотечното кредитиране до 3,5 пъти брутните доходи на кредитополучателя.

Освен това купувачите трябва да плащат първоначална вноска от най-малко 10% в сравнение с предлаганите ипотечни кредити за 100% от стойността на жилищата по време на бума на икономиката на „келтския тигър“, който завърши с една от най-скъпите спасителни програми в еврозоната.

Изтеглените ипотечни кредити, които набъбнаха до неустойчивите 40 млрд. евро през 2006 г., сега растат далеч по-стабилно, достигайки 10,5 млрд. евро миналата година. Значително по-ограниченият банков сектор в страната също е много по-добре капитализиран.

Въпреки това покупката на дом остава извън възможностите на мнозина.

Макар че Ирландия построи твърде много жилища на неподходящи места в края на първото десетилетие от новия век, предлагането оттогава постоянно изостава от търсенето, а наемите отдавна надминаха предишната си връхна точка, ограничавайки възможностите на бъдещите купувачи да спестят за първоначална вноска.

Основният сайт за имотни обяви в Ирландия Daft.ie е имал само 716 налични жилища за наемане при население от 5,1 млн. души в началото на август.

„Само защото фундаментите го подкрепят, не е задължително резултатът да е добър или да е такъв, какъво държавните ръководители желаят“, коментира Ронан Лайънс, преподавател по икономика в Trinity College Dublin, който анализира данните на Daft.

„Цените, които имаме, отговарят на наличното предлагане. Може би щеше да е различно, ако се строяха повече жилища“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още