IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина привлича все повече чуждестранни инвеститори в жилищни имоти

Граждани на Великобритания, Румъния, Нидерландия, Австралия и Кипър избират гръцката столица за инвестиция в имот

21:00 | 17.08.22 г.
Изглед от Атина. Снимка: Loulou D'Aki/Bloomberg
Изглед от Атина. Снимка: Loulou D'Aki/Bloomberg

Жилищният пазар в центъра на Атина се радва на инвестиционна треска, тъй като чуждестранни инвеститори с различни националности се завръщат решително и търсят апартаменти с цел краткосрочно или дългосрочно отдаване под наем, пише гръцкият вестник „Катимерини“.

Изданието е анализирало търсенията от чуждестранни граждани в онлайн обяви за продажби на жилища. Изводът се потвърждава и от ръководители на имотни компании, които провеждат ежедневна комуникация със заинтересовани граждани от чужбина.

Според данните от десетте националности с най-силен интерес към гръцкия пазар пет са съсредоточени върху имоти в центъра на Атина. През първото полугодие на тази година инвеститори от Великобритания, Румъния, Нидерландия, Австралия и Кипър посочват центъра на гръцката столица като водещ избор на дестинация при търсенето на жилищни имоти.

Това е голяма промяна, особено в случая с британските купувачи, които миналата година бяха по-заинтересовани от имоти на Цикладските острови. Тази година те се насочват към центъра на Атина, факт, който се потвърждава и от развитието на програмата „златна виза“, по която инвеститори от Великобритания са получили 111 нови разрешения за местопребиваване тази година.

Французите, които са на четвърто място сред най-активните групи чуждестранни купувачи на гръцкия пазар, за разширили инвестиционния си интерес тази година към западните предградия на Атина, отвъд Цикладските острови, които са били основна тяхна дестинация в предишни години. Сред френските инвеститори има и инвестиционни фондове с френски произход или дори израелци, които имат второ френско гражданство или на други френскоговорещи страни, отбелязват участници на имотния пазар.

Основният извод е, че гръцкият пазар вече не е изключително дестинация за ваканционни домове, а е намерил трайно място на картата на инвестиционните дестинации в Европа. Тази тенденция започна след излизането на Гърция от спасителните програми, които значително намалиха риска за инвеститорите.

Политическата стабилност и намаляването на имотните данъци в комбинация с превръщането тази година на страната в „шампион“ в туризма, са основните двигатели на инвестиционния интерес към недвижимите имоти, отбелязва „Катимерини“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още