IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се стреми да стабилизира имотния сектор със заеми и по-ниски лихви

Кризата в имотния сектор е задълбочена от рязкото забавяне на втората по големина икономика в света

10:51 | 22.08.22 г. 1
Заради забавяне на проекти стотици хиляди купувачи на жилища в Китай обявиха ипотечна стачка. Снимка: Bloomberg LP
Заради забавяне на проекти стотици хиляди купувачи на жилища в Китай обявиха ипотечна стачка. Снимка: Bloomberg LP

Китайските банки понижиха основните си лихви, а властите засилиха подкрепата си за имотния пазар с допълнителни заеми в управляван от правителството опит за смекчаване на задълбочаващата се жилищна криза и подкрепа на търсенето на заеми, пише Bloomberg.

Лихвата по петгодишните заеми, референтна за ипотечните кредити, беше намалена с 15 базисни пункта до 4,3% след сходно понижение през май. Лихвата по едногодишните кредити беше сведена до 3,65% спрямо 3,7% преди това, първо понижение от януари насам, което е по-малко от свиването с десет базисни пункта, както очакваха икономисти. Китайските банки понижават лихвите си след смекчаването на паричната политика от Китайската народна банка. Графика: Bloomberg LP Китайските банки понижават лихвите си след смекчаването на паричната политика от Китайската народна банка. Графика: Bloomberg LP

Намаляването на лихвите е поредното от серията действия, целящи да помогнат на имотния сектор и се случва само няколко дни след като Китайската народна банка и две министерства съобщиха, че специални кредити ще бъдат предлагани чрез държавни банки, за да се гарантира, че спрени имотни проекти ще бъдат довършени и доставени на купувачите. Миналата седмица централната банка изненада с понижение от десет базисни пункта на лихвата по едногодишните си заеми, още един знак за нараснала подкрепа.

Кризата в имотния сектор беше задълбочена от рязкото забавяне на втората по големина икономика в света. Докато доверието на потребителите и на бизнеса вече спада заради заплахата от нови блокади заради коронавируса, стотици хиляди купувачи на жилища обявиха ипотечна стачка, а повече домакинства спестяват и избягват да поемат дълг – фактори, които усложняват още повече възстановяването.

„Вече достигнахме етапа, при който централното правителство наистина трябва да се намеси“, коментира Хайд Чън, ръководител за стратегиите и управлението на активи в Haitong International. Тъй като жилищният пазар допринася за 20-30% от брутния вътрешен продукт, той се превръща в „слона в стаята“.

„Те наистина трябва да осигурят подкрепа и доверие, че купувачите на жилище могат да кажат: ОК, жилището, което купих, ще бъде завършено“, допълва той.

Китайските борсови индекси отбелязаха ръст след съобщението за лихвите в понеделник, като бенчмаркът CSI 300 се повиши с 0,8% и поведе ръстовете при азиатските борси. Индексът, който следи представянето на строителните компании, се покачи с 1,6%.

Макар че по-ниските лихви може да помогнат за стимулиране на търсенето на заеми, малко е вероятно да преобърнат резкия спад на доверието.

Среднопретеглените лихви по новоотпуснатите ипотечни кредити вече намаляха през юни до 4,62%, най-ниското ниво от 2017 г. насам. Намаляването на лихвите по петгодишните заеми вероятно ще тласне средните лихви по ипотечните кредити още надолу, тъй като минималната ставка по ипотечните кредити е с 20 базисни пункта под лихвите по петгодишните заеми. Очаква се китайските банки да намалят още повече лихвите си по ипотечните кредити. Графика: Bloomberg LP Очаква се китайските банки да намалят още повече лихвите си по ипотечните кредити. Графика: Bloomberg LP

Разликата в степента на понижение на лихвите при отделните видове заеми в понеделник показва желание за подкрепа на търсенето на имоти и жилищни кредити при запазване на лихвите по краткосрочните заеми на относително стабилно ниво. Банките трябва да защитават печалбите си, тъй като средният им нетен лихвен марж се сви тази година заради смекчаването на паричната политика и слабото търсене на заеми.

Банките са препълнени с пари, но или не искат, или им е трудно да финансират проекти. Търсенето на кредити намаля силно през юли, което накара някои икономисти да предупредят за „ликвиден капан“ в Китай, където ниските лихви не успяват да стимулират кредитирането в икономиката.

В същото време Китайската народна банка също има задачата да управлява паричната политика и да гарантира, че възстановяването на икономиката ще продължи, като в същото време следи инфлацията, която през юли се ускори до най-високото си ниво от две години.

„По-предпазливо намаляване на лихвата по едногодишните заеми може да предотврати допълнителен инфлационен натиск“ предвид все още голямата ликвидност в икономиката, отбелязва Брус Пан, главен икономист и ръководител на анализите в консултантската компания JLL за Китай.

Той допълва, че Китайската народна банка може да предприеме допълнителни стъпки, включително намаляване на обема на средствата, който банките държат в резерв, като начин да заменят кредити с настъпващ падеж и да намалят разходите за финансиране на банките.

Последните ходове „явно са по-агресивни, отколкото преди“, казва Джан Джъвей, главен икономист в Pinpoint Asset Management. „Властите са наясно, че натрупаното напрежение в имотния сектор създава значителен макроикономически риск, затова трябва да предприемат бързи действия и агресивно да отговорят на тези проблеми“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Хихи ... 300% публичен дълг при чайниците ... Тръгне ли да се търкаля по нанадолнището , нема нищо какво да го спре ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още