IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остър спад предстои за цените на жилищата в Канада през 2023 г.

Според анкета на Ройтерс обаче това едва ли ще ги направи достатъчно достъпни

17:20 | 02.09.22 г. 1
Торонто. Снимка: pixabay.com
Торонто. Снимка: pixabay.com

Растящите цени на жилищата в Канада ще намалеят остро през следващата година, но не достатъчно, за да ги направят достъпни, докато централната банка се готви да продължи с увеличаването на лихвите и поддържането им високи за по-дълго време, показва анкета на Ройтерс.

Захранени от почти нулевите лихви, вече високите цени на един от най-горещите жилищни пазари в света са се вдигнали с 50% от началото на пандемията.

Анкета, проведена от 12 до 30 август сред 14 имотни анализатори, показва очаквания средните цени на жилищата в Канада да се вдигнат с 10,3% тази година, което е по-бавно от текущия темп от около 11%.

Макар че цените са се понижили с почти 6%, откакто Канадската централна банка започна да вдига основната лихва през март, анализаторите казват, че ще минат години, за да станат жилищата отново достъпни, ако това изобщо се случи.

Очаква се средните цени на жилищата да намалеят със 7,8% следващата година, което е значително над прогнозирания преди три месеца спад от 2,2%. Ако това наистина се случи, ще е най-голямото понижение поне от 2005 г. насам, когато Канадската имотна асоциация започва да събира данни за жилищните цени.

Петима анкетирани очакват двуцифрен спад до 18,2% следващата година. Очаква се цените на жилищата в Торонто и Ванкувър да спаднат с 8,5% и 7,3% през 2023 г. след ръст от 10,3% и 10,6% тази година.

„Пандемията може да не е приключила, но имотният бум от пандемията със сигурност е. А дъното вероятно е много далече, тъй като централната ни банка има още много да свърши“, казва Робърт Хоуг, помощник главен икономист в RBC.

Отделни данни на Регионалния имотен борд на Торонто показаха, че цените на жилищата в района на Торонто са се увеличили, макар и леко, за пръв път от шест месеца през август в комбинация с ръст на продажбите на месечна база.

Средната цена на жилищата в региона се е повишила до 1,08 млн. канадски долара през август, с 0,4% повече спрямо юли и с малко под 1% на годишна база. Те обаче са с 19% под пика си от февруари.

На сезонно коригирана база продажбите са се повишили с 11%, а средната цена – с 2,1% на месечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
julian12
преди 1 година
ПЛандемията приключи, но в Канада либерасткото-тиранично правителство продължава с глупостите. Дори и цените да падната с 25% пак е нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още