IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Канада се охлажда, но това няма да промени курса на централната банка

Силният спад на цените на бензина оказва спирачен ефект върху инфлацията, която все пак записва седми пореден месец на растеж

17:27 | 16.08.22 г.
Хранителен магазин в Канада. Снимка: James MacDonald/Bloomberg
Хранителен магазин в Канада. Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Инфлацията при потребителските цени в Канада се охлажда, след като цените на бензина са отчетли най-големия си спад от началото на пандемията с коронавирус, въпреки че основният ценови натиск вероятно ще накара централната банка на страната да продължи с агресивните повишения на лихвите, пише Bloomberg.

Индексът на потребителските цени нараства със 7,6% през юли спрямо същия месец на 2021 г., сочат данни на канадската статистическа служба, базирана в Отава.

Показателят за инфлацията отчита ръст от 0,1% на месечна база, записвайки седми пореден месец на увеличение. И двата измерителя съвпадат с оценките на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Въпреки че годишната инфлация вероятно е достигнала своя връх, продължаващият ценови натиск все още може да накара централната банка да увеличи основната си лихва със 75 базисни пункта на следващото заседание на 7 септември.

„Няма нещо, което може да откаже Канадската централна банка от агресивната ѝ позиция“, изтъква икономистът Дейвид Розенберг, основател на Rosenberg Research & Associates.

Инфлацията в Канада се охлажда до 7,6%, но ценовият натиск остава. Източник: Statistic Canada Инфлацията в Канада се охлажда до 7,6%, но ценовият натиск остава. Източник: Statistic Canada

Доходността по 2-годишните канадски държавни ценни книжа се повиши с повече от 5 базисни пункта до 3,293%.

Инфлацията при услугите се ускорява до 5,7%, а канадската статистическа служба заяви, че „възходящият натиск върху цените остава широкообхватен“.

Все пак, ако основните годишни цени продължат да забавят ръста си, това може да даде на централната банка възможност да си поеме глътка въздух. Нейните служители, водени от гуверньора Тиф Маклем, може да спрат своя агресивен цикъл на лихвено увеличение, ако разходите по заемите се повишат достатъчно, докато оценяват въздействието от затягането върху икономиката.

Данните от вторник са в съответствие с прогнозите на централната банка за инфлацията, която според нея ще достигне средно около 8% през третото тримесечие преди да се охлади.

Средно увеличението на потребителските цени продължава да надвишава годишното увеличение на почасовото възнаграждение от 5,2% през юли, според изчисления на статистическата служба.

Като се вземат предвид сезонните фактори, индексът на потребителските цени се е повишил с 0,3% през юли спрямо 0,6% през юни и 1,1% през май.

Инфлацията в Канада и в САЩ се ускорява почти паралелно. Инфлацията в САЩ, отчетена миналата седмица, се е забавила през юли с повече от очакваното. Индексът на потребителските цени се повиши с 8,5% спрямо предходната година, забавяйки се спрямо повишението от 9,1% през юни, докато цените останаха непроменени спрямо предходния месец.

Подобно на САЩ спадащите цени на бензина в Канада са допринесли най-много за охлаждането. Месечният спад от 9,2% е най-големият от април 2020 г., изчислява статистическата агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още