IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите разходи за строителство в САЩ засилват търсенето на сглобяеми жилища

Над 50 хил. предварително произведени домове са били доставени през май, което е ръст с 31% спрямо същия период на 2020 г.

11:36 | 20.10.22 г.
Снимка: Ron Antonelli/Bloomberg
Снимка: Ron Antonelli/Bloomberg

Строителството на сглобяеми къщи в САЩ нараства и се превръща в алтернатива на традиционните многофамилни жилищни сгради, където строителният процес се забавя заради растящите разходи и забавянето на веригите за доставка, пише Wall Street Journal.

Сглобяемото строителство, което включва модулни и мобилни жилища, от години се използва за строителството на нискобюджетни домове. Но с растящите лихви и по-високите цени на материали като дървесината процесът започва да си пробива път на традиционния пазар на апартаменти.

Макар че в момента строителството на сглобяеми къщи съставлява съвсем малък дял от общия жилищен пазар, то постига стабилен растеж. Над 50 хил. сглобяеми къщи, създадени изцяло извън строителния обект, са били доставени към май. Това е ръст с 31% спрямо същия период на 2020 г., сочат данни на Бюрото за преброяване на населението в САЩ.

Докато търсенето расте, сглобяемите къщи стават и по-скъпи. Данните на бюрото сочат, че средната продажна цена на сглобяема къща в САЩ през май е достигнала 124 900 долара спрямо 85 900 долара през май 2020 г.

Модулните жилища, които са друг вид сглобяеми къщи, може да бъдат сравнени с лего сграда в реални размери, казва Андрю Станифорт, главен изпълнителен директор на стартъпа за модулно строителство Assembly OSM.

За разлика от строителството на жилище изцяло на обекта модулните проекти се изграждат на части в заводи извън строителната площадка и по-късно се сглобяват, което позволява къщата или жилищната сграда да бъдат построени на място в рамките на седмици или месеци вместо обичайните години. Скоростта на модулното строителство е основният фактор за намаляване на разходите.

„Когато сравнявате с конвенционално жилище, ние сме много по-бързи и следователно много по-евтини“, коментира Станифорт.

Сега градските власти обръщат по-голямо внимание на тази проекти като начин да смекчат недостига на жилища в САЩ в момент, когато финансирането на традиционното жилищно строителство става все по-трудно.

Vessel Technologies, стартъп за сглобяеми жилища, който пусна бета версия на сайта си през юни в Трентън, щата Ню Джърси, работи по следващата си сграда в Ню Лъндън, щата Кънектикът.

Прототипът на сградата в Трентън включва шест двустайни жилища от 70 кв. м с месечен наем от средно 1350 долара. Бъдещите сгради на Vessel ще имат между 30 и 80 апартамента с площ между 50 кв. м и 90 кв. м с максимум пет етажа, казва основателят и главен изпълнителен директор Нийл Ръблър.

Очаква се обектът в Ню Лънсън да бъде готов през пролетта, а Ръблър смята, че строителството ще отнеме осем месеца спрямо две години, които може да изисква конвенционалната стратегия за строителство. Очакванията са жилищата да се предлагат с месечен наем от 1600 долара.

Проектът на Vessel в Трентън е в отговор на повсеместния недостиг на жилища в града, казва кметът Рийд Гускиора. В него има множество малки празни терени, пръснати в различни части. Те обикновено не се харесват на конвенционални строителни компании с мащабни проекти, които се нуждаят от по-големи терени.

„Vessel не се нуждае от това за модулните си жилища, които все пак са удобни и впечатляващи“, казва Гускиора.

Сглобяемите жилища не винаги са толкова широко приети. Мобилните и предварително произведени домове са маргинализирани от 80-те години на миналия век чрез градоустройствени регулации, които тласнаха тези проекти към покрайнините на много квартали, казва Закари Ламб, доцент по градско и регионално планиране в Калифорнийския университет „Бъркли“.

Строителството на сглобяеми жилища не е лишено от предизвикателства. Терените са различни от гледна точка на геометрия и градоустройствени регулации, което затруднява стандартизирането на строителния подход, базиран в завод извън терена. Пълното преминаване към сглобяеми сгради отчасти зависи от културна промяна в начина, по който се строят жилищни имоти, особено с помиряването на исторически непредсказуемите строителни графици с винаги навременното заводско производство.

„Все още сме в кривата на научаването, а жилищната и строителната индустрия е може би една от най-малко податливите на иновации съществуващи индустрии. Но тя може да е и една от най-отворените към и отчаяно търсещи подходи извън строителния обект“, коментира Тайлър Пулен, анализатор в Terner Center for Housing Innovation.

Заради скоростта и ефективността на разходите, свързвани със сглобяемото жилищно строителство, започват да изникват все повече стартъпи за строителство извън терена и местните власти са отворени към проектите им.

„Задоволяваме основно търсенето в нашите големи градове, които трябва да строят повече жилища, а всички се намираме в дълбока жилищна криза“, казва Станифорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още