IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед вижда риск от рязък спад на високите цени на жилищата в САЩ

Според последния доклад за финансовата стабилност икономическият спад или корекция на цените на имотите ще наложат натиск върху балансите на домакинствата

10:34 | 05.11.22 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Федералният резерв предположи в петък, че високите цени на жилищата в САЩ може да са податливи на рязък спад след големи скокове през последните години на фона на изключително ниските лихвени проценти, предава Bloomberg.

„С оценки на високи нива цените на жилищата могат да бъдат особено чувствителни към шокове“, каза Фед в своя полугодишен доклад за финансовата стабилност, публикуван в петък.

Въпреки че увеличението на цените на жилищата се забави напоследък, тъй като Фед повишава лихвените проценти, оценките остават разтегнати, когато се сравнят с такива показатели като наемите, каза централната банка. Той също така цитира „напрегнати“ условия на ликвидност в Министерството на финансите и някои други важни финансови пазари, повишен ливъридж в хедж фондовете и високи цени на бизнес имотите в сравнение с пазарните основи.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл се противопостави на предупрежденията, че САЩ са на ръба на нов икономически парализиращо спукване на жилищен балон, подобен на този отпреди 15 години, твърдейки, че кредиторите са много по-внимателни при удължаването на ипотеките този път.

Това е и аргумент, посочен в доклада, който казва, че дългът на домакинствата остава умерен.

Освен че посочва, че цените на жилищата остават високи, докладът казва, че икономическият спад или корекция на цените на имотите ще наложат натиск върху балансите на домакинствата.

Фед е в средата на най-агресивната си кампания за затягане на паричната политика от средата на 70-те години, опитвайки се да овладее нивото на инфлация, което е близо до 40-годишен връх. Индексът S&P 500 се повиши с 1,4% в петък, но е надолу с 21% тази година.

Увеличението на лихвите се случва след години на ултрахлабави кредитни условия, което насърчи кредитополучателите да поемат допълнителен ливъридж и накара инвеститорите да приемат по-рискови позиции, за да увеличат възвращаемостта.

„Днешната среда на бързо синхронно световно затягане на паричната политика, завишена инфлация и висока несигурност, свързани с пандемията и войната увеличават риска шокът да доведе до засилване на уязвимостите, например поради затруднена ликвидност на основните финансови пазари или скрит ливъридж“, заяви заместник-председателят на Фед Лаел Брейнард в изявление към доклада.

Фед подчерта и потенциалните рискове за финансовата система на САЩ от случващото се в чужбина, включително продължаващия стрес на пазара на имоти в Китай и инвазията на Русия в Украйна. Те биха могли да засегнат САЩ по различни начини, включително като предизвикат общо оттегляне в поемането на риск на световните финансови пазари.

Докладът включва продължителна дискусия относно ликвидността на финансовите пазари. Макар да казва, че пазарът на държавни облигации продължава да функционира гладко, Фед допълва, че ликвидността е по-малко устойчива от обикновено. Той обвини за това основно повишената нестабилност на лихвените проценти, произтичаща от несигурните икономически перспективи.

Условията за търговия на пазара на държавни облигации в размер на почти 24 трлн. долара понякога са трудни след година на големи загуби за облигации, водени от ускоряващата се инфлация, по-високите лихвени проценти на Фед и намаляването на баланса на централната банка.

Някои пазари участници предупредиха, че загубата на ликвидност крие риск от повторение на сътресенията на паричния пазар, наблюдавани през септември 2019 г., когато Фед беше принуден да наводни банковата система с пари, за да предотврати разпространението на щетите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 05.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Два кофтора необитаеми и два частично обитаеми от 12 във входа.Извадката не е представителна 33% потенцеален ръст на офертите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 52 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
В цял свят имотните пазари бележат обрат и спадове,корекции и на продажби и на цени,само в България имотната мафия продължава да облъчва населението със статии,как имотния пазар щял да остане стабилен,цените били нормални,и как имота бил номер 1 инвестиция при демографския колапс,мижава икономика,и висока смъртност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още