IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с офиси в Лондон достигнаха 20-годишно дъно

През последните три месеца на годината в британската столица са купени и продадени офиси на стойност по-малко от 400 млн. паунда

09:23 | 16.01.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Почти никой не e придобил офис площи в Лондон през последното тримесечие на 2022 г., след като пазарните сътресения от вече изоставените планове за държавни разходи на правителството на Лиз Тръс доведоха до скок на разходите за заеми, пише Bloomberg.

През последните три месеца на годината в британската столица са купени и продадени офиси на стойност по-малко от 400 млн. паунда (488 млн. евро), което е спад от 88% спрямо предходното тримесечие, сочат данни на CoStar Group Inc.

Замразяването на сделките, което е по-лошо от това по време на финансовата криза или ограниченията заради Covid-19, стана факт, след като предложенията на бившия премиер Лиз Тръс за нефинансирани данъчни облекчения изплашиха пазарите.

Стойност на инвестициите в офиси в Лондон. Графика: Bloomberg Стойност на инвестициите в офиси в Лондон. Графика: Bloomberg

През първото тримесечие бяха регистрирани сделки на стойност около 6,4 млрд. паунда. В този период инвеститорите очакваха леко повишаване на лихвите - перспектива, която се промени драстично през годината, докато централните банкери се опитваха да овладеят инфлацията, а пазарите пострадаха от плановете на Тръс.

През последните 20 години всяко тримесечие в Лондон са били купувани и продавани офиси на средна стойност около 3,5 млрд. паунда, показват данните на CoStar.

Замразяването на сделките се случва, докато купувачите очакват лихвите да бъдат калкулирани в оценките. Евентуалните бъдещи продавачи все още не са намалили стойността на своите притежания или не са нарушили условията по кредитите си, което може да ги притисне да продадат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още