IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-нажеженият жилищен пазар в ЕС изглежда е достигнал връхната си точка

Цените на апартаментите в Унгария са намалели с 4% през четвъртото тримесечие спрямо предходните три месеца на 2022 г.

18:53 | 18.01.23 г. 1
Все повече унгарци се ориентират към имоти под наем. Снимка: Bloomberg LP
Все повече унгарци се ориентират към имоти под наем. Снимка: Bloomberg LP

Имотният пазар в Унгария, който е най-нажеженият в Европейския съюз (ЕС) в последните десет години, изглежда е достигнал връхната си точка, сочат данните на една от най-големите агенции за недвижими имоти в страната, цитирани от Bloomberg.

Цените на апартаментите са спаднали средно с 4% в страната през четвъртото тримесечие спрямо предходния тримесечен период, а цената на къщите е намаляла с 5 на сто, съобщи Otthon Centrum в комюнике.

Цената на апартаментите в Унгария все още е нагоре с 25% на годишна база въпреки спада в края на годината, показват данните на агенцията за недвижими имоти.

Рекордно ниските лихвени проценти, субсидиите за покупка на жилище и ускоряването на ръста на заплатите стимулират жилищния пазар в Унгария, като цените на имотите се повишиха със 156% от 2015 г. насам, най-голямото покачване сред страните членки на ЕС, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат до третото тримесечие на миналата година.

Унгария е лидер по ръст на цените на жилищата в Европа. Графика: Bloomberg LP Унгария е лидер по ръст на цените на жилищата в Европа. Графика: Bloomberg LP

Тенденцията се промени, когато Унгария не успя да овладее последиците от войната на Русия в Украйна. Най-бързата инфлация в ЕС принуди централната банка да повиши основната си лихва до 18%, ограничавайки търсенето на ипотечни заеми.

В същото време, заради неблагоприятната икономическа ситуация и високите лихви по заемите, унгарците отлагат покупката на жилище и търсят домове под наем, а това покачва цените на заемите в страната.

Енергийно ефективни малки апартаменти може да бъдат отдадени под наем за часове, коментират брокери на недвижими имоти в подкаст на изданието Világgazdaság. Наемателите се съревновават за подобни жилища, чието предлагане не е голямо, допълват те.

От началото на миналата година до юли цените на наемите в Унгария са нараствали непрекъснато, но след отмяната на отстъпката в комуналните разходи търсенето от наемателите е намаляло. Въпреки това, средният наем на апартамент в Будапеща е 200 хил. форинта (500 евро) на месец.

Освен това, след като апартаментите с централно отопление били изключени от промяната в комуналните правила, те веднага станали по-търсени на наемния пазар. Комбинацията от централно отопление и малка площ се оказала печеливша в настоящата ситуация.

Ново явление на унгарския наемен пазар са деноминираните в евро наеми. Те вече бяха популярни на пазара на краткосрочни наеми и в предпочитани от чужденци квартали, а сега много наемодатели променят договорите си. Основната причина за фиксирането на наемите в евро е отслабването на форинта и инфлацията.

По данни на експерти в момента една десета от унгарците живеят в апартаменти под наем и броят им се очаква да нарасне. Все повече млади хора решават да живеят под наем за по-дълго време или дори завинаги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Всички жилищни пазари и българския имотен пазар тепърва ще изпитат болката от поскъпването на кредитите и вдигането на лихвите по тях.За Щатите за цялата 2023 година лихвите ще са високи,правете сметка ,Булард: Паричната политика на САЩ трябва да остане затегната през 2023 г.Това е изказване от днес .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още