IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите британски строителни компании забавят оборотите заради затягането на пазара

Те планират да купуват по-малко терени за строителство в усилията си да преминат през по-слабия пазар

16:20 | 19.01.23 г.
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Трите най-големи компании за жилищно строителство във Великобритания намаляват новите проекти, докато се приспособяват към забавянето на имотния пазар. Това засилва опасенията, че кризата с предлагането на жилища в страната ще се задълбочи, пише Financial Times.

Строителните компании Taylor Wimpey, Persimmon и Barratt Developments, включени в индекса FTSE 100, съобщиха в отчети тази седмица, че ще намалят купуването на нови терени и застрояването им.

Трите компании посочиха икономическата несигурност, ръста на лихвите по ипотечните кредити и предстоящото прекратяване на програмата на правителството Help to Buy като основания за предпазливостта си. Растящите разходи за купувачите на жилища допринасят най-много за охлаждането на жилищния пазар в последните месеци.

Крис Минигтън, жилищен анализатор в Numis, прогнозира, че броят на новопостроените жилища ще намалее с около 25% на годишна база през 2023 г. „Това е сходно с първия годишен спад след финансовата криза през 2008 г., виждал съм подобно понижение само веднъж преди това“, допълва той.

Persimmon съобщи, че месечните разходи за вноски по ипотечни кредити за някои купувачи на първо жилище почти са се удвоили в последната година заради изтеглянето на заем по програмата Help to Buy и ръста на лихвите по ипотеките.

Това принуждава бъдещи купувачи да направят пауза в търсенето на имоти и „все още е твърде рано да прогнозираме кога ще има възстановяване на търсенето“, отбелязва Persimmon.

В резултат на това строителните компании натискат спирачките, като ограничават покупките на нови терени, замразяват наемането на служители и обмислят съкращаване на работни места.

Общо Taylor Wimpey, Persimmon и Barratt са построили почти 50 хил. жилища миналата година, а забавяне на строителството ще окаже силно въздействие върху предлагането в Обединеното кралство.

Освен от затягането на икономиката компаниите за жилищно строителство са обезпокоени и от промени в системата за градоустройствено планиране, предложена от премиера Риши Сунак, които ще разводнят целите за строителство и ще дадат на местните общности повече правомощия да отхвърлят предложения за нови жилища.

„Предложените промени накланят везните…, ще се натъкнем на повече пречки и не виждам друга развръзка освен намаляване на общия брой планирани жилища“, коментира Джени Дали, главен изпълнителен директор на Taylor Wimpey. 

Нейната и останалите компании очакват забавяне на пазара на продажби и по-тежка градоустройствена среда, което вероятно ще натежи върху предлагането на жилища в идните години.

В сряда най-голямата компания за жилищно строителство във Великобритания Barratt предупреди, че „значително забавяне“ на жилищния пазар е довело до „значително“ намаляване на покупките на нови терени и замразяване на наемането на нови служители.

Освен че ще купува по-малко нови терени, Taylor Wimpey е започнала вътрешни консултации, които може да доведат до съкращения на служители, тъй като компанията се стреми да намали годишните си разходи с 20 млн. паунда, заяви Дали.

„Когато забавим придобиването на терени, това се отразява на общите обеми на новопостроените жилища в идните няколко години“, отбеляза тя.

Жилищното строителство във Великобритания достигна връхна точка през 2020 г., когато бяха изградени 242 700 нови жилища. Но дори това беше под целта на правителството за строителство на 300 хил. домове до 2025 г.

Оттогава обаче строителството се забавя и Сунак съобщи, че ще се откаже от целта за 300 хил. жилища, както и от планирани реформи, които щяха да улеснят новото строителство в части от страната.

В съчетание с факта, че строителните компании забавят закупуването на терени заради по-трудния пазар на продажби на жилища това ще задълбочи кризата с предлагането на домове във Великобритания, отбелязва FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още