IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Сингапур растат с най-бавния си темп от 2020 г.

Стойността на частните имоти се е увеличила с 0,4% през четвъртото тримесечие

12:10 | 27.01.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на жилищата в Сингапур са нараснали с най-бавния си темп от над две години през четвъртото тримесечие на 2022 г., засилвайки сигналите, че имотният бум започва да се забавя, съобщава Bloomberg.

Стойността на частните имоти се е увеличила с 0,4%, показаха данни на Службата за градска реконструкция (URA) в петък. За сравнение, предварителните оценки бяха за ръст от 0,2%. Това е и най-бавното повишение от второто тримесечие на 2020 г. За цялата година цените са се вдигнали с 8,6%.

Забавянето при имотите се случва на фона на растящите разходи за заеми, новите мерки за охлаждане на пазара и затегнатото предлагане на частни жилища, което доведе до спад на продажбите до 14-годишно дъно през декември. Въпреки това имотният пазар в Сингапур явно е по-устойчив от тези в Канада и Швеция например, които бяха засегнати от по-агресивни увеличения на лихвите.

Последните жилищни ограничения, обявени през септември, доведоха до „внезапен ефект върху цените и обемите през четвъртото тримесечие, а пазарът ще има нужда от време да се адаптира“, казва Уон Сиен Ян, ръководител на проучванията за Сингапур в Cushman & Wakefield. Пазарът пое подобна глътка въздух в началото на 2022 г. след въвеждането на по-ранни затягащи мерки.

Макар че по-високите лихвени проценти и икономически несигурности доведоха до удари за цените на жилищата в цял свят, стойностите на домовете в Сингапур все още растат заради затегнатото предлагане и здравословния ръст на заетостта, посочва Кристин Сун, старши вицепрезидент по проучванията и анализите в OrangeTee & Tie.

Очаква се наемите на частни жилища също да се увеличат с по-бавен темп тази година, тъй като предлагането на нови жилища се засилва, отслабвайки натиска върху наемателите.

Наемите за частните жилища скочиха с 30% през 2022 г., ускорявайки ръста спрямо повишението от 10% през 2021 г., заяви URA. Достъпността на жилищата и разходите за живот са сред най-големите опасения за сингапурци, посочва анкета на YouGov.

„Въпреки по-високото ново предлагане под формата на нови строителни проекти и завършването на жилищни единици, нужно е още, за да се отговори на търсенето“, коментира Никълъс Кионг, ръководител в брокерската къща Knight Frank Singapore. Той прогнозира ръст на цените от 5% тази година „въпреки текущия икономически климат и потенциалните предизвикателства напред, подчертани от ниското предлагане и силното търсене“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още