IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строгите градоустройствени правила във Великобритания водят до недостиг на милиони жилища

Предлагането на жилища в страната е по-малко в сравнение с други страни в Европа

11:24 | 22.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Великобритания щеше да има допълнителни 4,3 млн. жилища, ако строгите градоустройствени правила приличаха повече на тези в други страни в Европа, показва изследване, публикувано в сряда и цитирано от Bloomberg.

Центърът за градовете обвинява „остарялата“ система за планиране във Великобритания за вялото жилищно строителство в последните десетилетия. Съществуващите регулации, установени в Закона за планирането на града и държавата от 1947 г., позволяват на местните власти да отхвърлят заявления за разрешение за строеж на предприемачи, дори когато те отговарят на правилата.

Жилищното строителство в Англия и Уелс е намаляло с 40% след приемането на закона – от годишен ръст от 2% между 1856 и 1939 г. до едва 1,2% между 1947 и 2019 г.

Данните показват недостига на жилища във Великобритания, който се отчита наред с повишените цени на имотите и растящите наеми в градове като Лондон. Броят на построените жилища на година в Англия намалява. Графика: Bloomberg LP Броят на построените жилища на година в Англия намалява. Графика: Bloomberg LP

„Градоустройствената политика на Великобритания възпира икономиката от близо 75 години, като задушава растежа и задълбочава жилищната криза, която преследва страната“, коментира Андрю Картър, главен изпълнителен директор на Центъра за градовете.

Предлагането на жилища изостава в сравнение с други европейски страни в десетилетията след приемането на Закона за планирането в града и държавата. Между 1955 и 1979 г. Великобритания е заделяла средно 3,3% от брутния вътрешен продукт на година за строителството на нови жилища спрямо 5,5% в Нидерландия, 6,2% във Финландия и значително по-малко спрямо Франция и Западна Германия.

За да намали изоставането си от останалите страни в Европа, Великобритания трябва да строи 442 хил. нови жилища на година в идните 25 години – два пъти повече спрямо настоящия темп, посочва институтът. Британското правителство намали неотдавна целта за строителство на 300 хил. нови жилища на година.

„Големите проблеми изискват големи решения и ако правителството иска да строи повече домове, първо трябва да осъществи градоустройствена реформа“, отбелязва Картър. „Ако не го направи, това само ще продължи да ограничава потенциала за жилищно строителство и няма да позволи на милиони хора да навлязат на имотния пазар“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още