IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания се стабилизират след 4-месечен спад

Паузата в низходящата тенденция може да се окаже само временно явление, тъй като лихвите по ипотечните кредити остават на най-високото си ниво от 10 години

17:47 | 07.02.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на жилищата във Великобритания са останали непроменени през януари, след като намаляваха на месечна база през последните четири месеца на фона на ръста на лихвите по ипотечните кредити, съобщи ипотечният кредитор Halifax, цитиран от Ройтерс.

Годишният темп на ръст на цените на жилищата се е забавил до 1,9% - най-слабия от три години насам, допълва същият източник.

Британският жилищен пазар отчете ръст на търсенето от купувачи по време на коронавирусната пандемия, но резкият ръст на лихвите в последната година и свиването на бюджетите на домакинствата заради високата инфлация преобърнаха инерцията.

Ким Кинаирд, директор на Halifax Mortgages, съобщи, че тенденцията за по-високи лихви по ипотечните кредити, която засяга търсенето, вероятно ще продължи през 2023 г.

„За хората, които искат да навлязат на жилищния пазар, доверието може да се подобри на по-късен етап“, допълни тя.

„По-ниските цени на жилищата и потенциален връх на лихвите под очакваното ниво миналата година, може да доведат до подобряване на достъпността на жилищата за покупка след време“, отбеляза Канаирд.

В Лондон, където жилищният пазар се представя по-слабо от тези в други области на страната, цените през януари са останали непроменени спрямо същия месец миналата година, след като нараснаха с близо 3% в 12-те месеца през декември, съобщи Halifax.

Конкурентният ипотечен кредитор Nationwide съобщи миналата седмица, че индексът му на цените на жилищата е намалял с 0,6%, или повече от очакванията, и е с 3,2 на сто под връхната си точка от август.

Освен повишаването на лихвите от Английската централна банка от декември 2021 г. ипотечният пазар преживя сътресение и в края на септември и през октомври след „минибюджета“ на бившия премиер Лиз Тръс.

Одобрените ипотечни кредити през декември намаляха до най-ниското си ниво от световната финансова криза през 2008-2009 г. с изключение на началото на пандемията от COVID-19, когато имаше строги блокади, съобщи миналата седмица Английската централна банка.

Мартин Бек, икономист в компанията за прогнози EY Item Club, смята, че непроменените според Halifax цени може да се окажат само временна пауза в тенденцията за намаляване на цените.

„Въпреки че лихвите по ипотечните кредити намаляват след връхните точки, достигнати след минибюджета, те все още са на най-високото си ниво от десет години насам“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още