IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертните цени на жилищата във Великобритания спадат най-бързо от 4 години

Отстъпките, които продавачите предлагат за имотите си, са по-големи от обичайните в края на годината

11:27 | 12.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Продавачите на жилища във Великобритания са намалили офертните си цени с най-бързия темп от четири години насам, след като растящите лихви разколебават все повече купувачи, съобщава имотният портал Rightmove, цитиран от Bloomberg.

Средните офертни цени са спаднали с 2,1% през декември до 359 137 паунда (440 980 долара), като понижението се ускорява спрямо октомври, когато беше 1,1%. Макар че продавачите обикновено предлагат отстъпки през декември, за да си осигурят финализиране на продажбата преди Коледа, според Rightmove намаляването на цените е по-голямо от обичайното по това време на годината. Трескавото пазаруване на имоти във Великобритания след пандемията отстъпва пред по-голяма предпазливост. Графика: Bloomberg LP Трескавото пазаруване на имоти във Великобритания след пандемията отстъпва пред по-голяма предпазливост. Графика: Bloomberg LP

Данните се прибавят към признаците за забавяне на имотния пазар, като два от най-големите ипотечни кредитора в страната обявиха спад на цените в последните три месеца. Според Rightmove понижаването на цените догодина ще бъде ограничено до два процента, тъй като пречките пред достъпността на новите жилища са балансирани от ръста на хората, които търсят имот за покупка.

„Вниманието на някои купувачи е отклонено не само от празничния сезон, а и от мисълта, че може би е по-добре да си осигурят ипотечен кредит с фиксирана лихва и по-стабилни перспективи, като изчакат догодина“, коментира Тим Банистър, директор на имотните анализи в Rightmove. „Данните ни показват, че има хора, които са готови да сменят дома си, но изчакват да усетят правилния според тях момент през 2023 г.“, допълва той.

Rightmove отбелязва, че разглежданията на обяви на сайта са нараснали с 11% спрямо година по-рано, което е знак, че интересът остава силен сред потенциалните купувачи.

Цените на жилищата в Югозападна Англия са отбелязали най-голям спад през декември от 3,4%. Забавянето не е толкова силно изразено в Лондон, но британската столица е на второ място сред най-бавно растящите пазари в страната на годишна база с 4,6% спрямо 2021 г.

С данните за декември цените на жилищата са нараснали с 5,6% през 2022 г., което е забавяне спрямо 6,3 на сто година по-рано. Това показва последиците от растящите лихви по ипотеките и несигурността за икономиката върху пазара през тази година.

Английската централна банка повиши лихвите осем пъти през последната година, като ключовата лихва достигна 3% през ноември спрямо близо нула през 2021 г. Лихвите по ипотечните кредити се изстреляха на ниво над 6% след катастрофалния фискален план на предишното правителство, обявен на 23 септември, и оттогава не са спаднали под тези равнища, въпреки че финансовата среда се стабилизира. Очаква се лихвите по ипотечните кредити във Великобритания да останат близо до 5% най-малко до 2028 г. Графика: Bloomberg LP Очаква се лихвите по ипотечните кредити във Великобритания да останат близо до 5% най-малко до 2028 г. Графика: Bloomberg LP

Тенденциите вече водят до понижаване на търсенето сред купувачите, като растящите разходи за издръжка на живот засилват опасенията за достъпността за домакинствата.

„Очакваме по-малко нови купувачи, тъй като минибюджетът ще доведе до по-малък брой трансакции“, коментира Гай Гитинс, главен изпълнителен директор на имотния портал Foxtons.

„Не виждаме огромен брой имоти да излизат на пазара, затова прогнозираме ограниченото предлагане да се запази“, допълва той.

Rightmove съобщава, че вероятността от принудителни продажби остава ниска, което трябва да помогне за предотвратяването на корекции като тези в началото на 90-те години на миналия век, когато жилищата изгубиха една пета от стойността си за три години, при което много притежатели на ипотечни кредити се оказаха с по-голям дълг от стойността на имота им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още